Újraválasztották Török Márkot

A szegedi egyetem hallgatói önkormányzata kitart korábbi elnöke mellett.

Velkei Tamás
2016. 09. 30. 7:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába szólította fel nyílt levélben távozásra a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) tizenkét dékánja, Török Márkot ismét az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnökének választották kedden – értesült a Magyar Nemzet. Lapunk úgy tudja, hogy a nyolc éve folyamatosan EHÖK-elnöki posztot betöltő Török indult egyedül a pozícióért.

Nem biztos azonban, hogy Török kitöltheti régi-új mandátumát. Egy tavaly szeptember elsején hatályba lépett törvénymódosítás szerint ugyanis legfeljebb négy évig lehet részt venni a hallgatói önkormányzat munkájában, és ebbe az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerint a módosítás hatálybalépése előtti időt is bele kell számolni. Így az SZTE megsemmisítette a 2009 óta EHÖK-elnöki pozíciót betöltő Török Márk tavaly szeptember 24-i újraválasztásáról szóló határozatot.

Ám Török azzal érvelt, egy tavaly decemberi Emmi-állásfoglalás szerint „a megbízás négyéves időtartama a rendelkezés hatálybalépését követően számítandó”, vagyis a négyéves korlát csak majd valamikor 2019-ben lenne először alkalmazható. Ám az Átlátszó Oktatás internetes portál is kérte a minisztérium véleményét, amely júniusban azt írta: a négyéves korlát már tavaly szeptember óta kötelező, és az egyetem is ezt az értelmezést tekinti magára nézve kötelezőnek. Tehát ezek szerint Török mégsem lehetne EHÖK-elnök. Az ügy miatt a szegedi hallgatói önkormányzat vezetője bírósági felülvizsgálatot kezdeményezett. Az eljárás halasztó hatályú, Török tehát egyelőre elnök maradhat, és az új választáson is elindulhatott.

Városi legendákból értesültünk a hírről, ugyanakkor hivatalos értesítést még nem kaptunk a választásról, ezért a véleményalkotással megvárnánk, amíg az íveket a közjegyző megküldi részünkre, formálisan ugyanis ekkor válik hivatalossá a választás – fogalmazott lapunk érdeklődésére Szabó Gábor, az SZTE rektora. Kifejtette: ha kezükben lesznek a hivatalos dokumentumok, és azok alátámasztják a szóbeszédet, „a választás eredményét is megtámadják a bíróságon”. Arról a rektornak nem volt információja, mikorra várható bírósági döntés a tavalyi ügy kapcsán, ám megemlítette, hogy egy korábban megsemmisített kari választás esetében a bíróságnak nyolc hónap kellett az ítélet meghozatalához, igaz, az egy speciális ügy volt.

Lapunk számolt be először arról, hogy rendőrségi ügy lett az SZTE és a hallgatói önkormányzat elnöke közti belháborúból. Miután ugyanis júniusban az intézmény több dékánja nyilvánosan szólította fel lemondásra Törököt, ő válaszul nyílt levelet írt, amelyből a Párbeszéd Magyarországért szerint megállapítható, hogy konkrét tudomása van az egyetem alkalmazottai által elkövetett jogsértő magatartásokról. Emiatt feljelentést tettek, az ügyben jelenleg folyik a nyomozás a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.