Újságíró-beszervezés: nem indul tényfeltáró vizsgálat

Molnár Zsolt közölte: a kormánypárti többség leszavazta a lehetőséget.

MTI
2016. 09. 15. 13:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Molnár Zsolt, a bizottság elnöke az ülés után azt mondta: az AH vezetője lehetővé tette volna, az MSZP, a Jobbik és az LMP képviselői is támogatták volna, a kormánypártok azonban politikai döntéssel megakadályozták a tényfeltáró vizsgálatot. Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke ezt tagadta. Azt hangsúlyozta, hogy egyelőre egy folyamatban lévő ügyről van szó, de ha a titkosszolgálatot érintő vizsgálat lezárul, további tájékoztatást kaphat a bizottság.

A 444.hu múlt szerdán írt arról, hogy tavaly decemberben egy újságírót zsarolással akartak „titkos együttműködésre” rávenni az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) munkatársai.

Tasnádi László, a Belügyminisztérium (BM) rendészeti államtitkára az ülés előtt nyilatkozva megerősítette, hogy az ügyben vizsgálatot indítottak, amely során megvizsgálják, hogy törvényes volt-e a tevékenység vagy sem.

Úgy fogalmazott: „valami történt, az biztos. Hogy hogyan, arról a bizottság előtt számolnak be”. Mivel minősített adatokról van szó, ezért nem mondott többet az államtitkár. A nemzetbiztonsági bizottságot a BM államtitkára és Kiss Zoltán, az AH főigazgatója zárt ülés keretében tájékoztatta.

Molnár Zsolt kiemelte: a demokrácia „akkor lesz beteg”, ha a sajtószabadságot korlátozzák. Ezért választ vártak volna arra, hogy a sajtóhírekben megjelentek szerint történt-e zsarolás, kompromittálás, bármi olyan, ami a hatalommal való visszaélésre, jogellenes cselekedetre utalna. A kormánypártok viszont ebben a szakmai kérdésben ügyrendi döntéssel megakadályozták a részletek megismerését, tényfeltáró vizsgálat indítását. Ez alapján az feltételezhető, hogy valami titkolnivaló van az ügyben – tette hozzá a testület elnöke.

Molnár Zsolt kérdésre válaszolva azt mondta: a szolgálatoktól kapott tájékoztatás alapján az ügy a büntető törvénykönyv szerinti zsarolást nem meríti ki, de szerinte ezt a tényfeltáró vizsgálat nélkül nem lehet biztosan tudni.

Mirkóczki Ádám, a testület jobbikos tagja azzal kezdte, hogy amióta a nemzetbiztonsági bizottság tagja, ilyen részletes tájékoztatást még nem kaptak. Példaként említette: örült volna, ha a kémkedéssel megvádolt jobbikos európai parlamenti képviselő, Kovács Béla ügyében is ennyi információt adtak volna a szolgálatok.

A jobbikos képviselő úgy vélekedett: „hatalmas politikai hibát” követett el a Fidesz–KDNP, mert a tényfeltáró bizottság alakításának akadályozásával „azt a látszatot keltik, hogy van titkolnivaló”. Mirkóczki Ádám az ülésen elhangzott tájékoztatás alapján azt mondta: nem érzi, hogy az AH „gigantikus hibát követett volna el” vagy valamilyen politikai megrendelés történt volna. Ugyanakkor hozzátette: Molnár Zsolttal, a testület szocialista elnökével egyetért abban, mindezt csak akkor lehetne teljes bizonyossággal állítani, ha az ügyet részletesen feltárják.

Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja is kiemelte: ilyen mélységű tájékoztatást még nem kaptak, a szolgálatok részletes, operatív információkban gazdag prezentációval készültek.

Az ellenzéki képviselő problémának nevezte, hogy az ügy kikerült a sajtóba, hiszen semelyik titkosszolgálatnak nem jó, ha tevékenysége nyilvánosságra kerül. Ezzel együtt Szél Bernadett úgy vélekedett, a Fidesz–KDNP döntése is – amellyel megakadályozták a tényfeltáró bizottság felállítását – ártott a szolgálatnak. Az LMP-s képviselő kiemelte: ebben a bizottságban különösen nem szabadna kialakulnia a kormánypárti-ellenzéki törésvonalnak.

Szél Bernadett azt mondta: bár az újságíró nem kívánja felfedni személyazonosságát, a nemzetbiztonsági bizottság nem tekinti lezártnak az ügyet.

Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke azt mondta: a BM és az AH „a Soros György által pénzelt 444.hu-n megjelent cikkről” nem a megszokott, hanem bővebb, „rendhagyó” tájékoztatást adott a bizottságnak. Ennek során a cikkben szereplő sugalmazást a BM és az AH is bizonyítékokkal, teljes egészében cáfolta, sőt még teljességi nyilatkozatot is adtak, amely szerint a BM és az AH tájékoztatásában nem hallgattak el, illetve másítottak meg információkat.

Németh Szilárd szerint a bizonyítékok alapján semmilyen törvénytelenség nem történt, senki, senkire nem kényszerített semmit. Az AH törvényesen járt el, szakmailag korrektül, rendeltetésszerűen végezte tevékenységét – fejtette ki a kormánypárti politikus.

A fideszes képviselő azt is elmondta, hogy még anonimizált dokumentumok is ki lettek vetítve. A bizottságnak sem árulták el, hogy ki az érintett újságíró, de – mint Németh Szilárd megjegyezte – „akinek egy marék sütnivalója van, sejtheti, kiről van szó”.

A sajtótájékoztatón – amelyen az ügyet kirobbantó 444.hu cikkének újságírója is részt vett – Németh Szilárd szemenszedett hazugságnak nevezte a cikkben írtakat, megjegyezve: nem tudni, hogy ez a cikk szerzőjén múlt vagy az abban szereplő újságíró által elmondottak eredménye.

Németh Szilárd „oltári nagy, mocskos hazugságnak” nevezte, hogy a kormánypártok akadályozták volna az ügy részleteinek megismerését. Folyamatban lévő ügyről van szó – hangsúlyozta a fideszes politikus, hozzátéve: ha a vizsgálat lezárul, meg lehet ismerni az ügy további részleteit.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.