Van, aki már voksolt Orbánék népszavazásán

Befutottak az első levélszavazatok.

MTI
2016. 09. 15. 8:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkezők levélben szavazhatnak az október 2-ai népszavazáson, az NVI augusztus utolsó hetében postázta ki a szavazólapot és a választópolgár azonosításához szükséges nyilatkozatot tartalmazó levélcsomagokat a levélben szavazóknak. Összesen 266 ezer levélcsomag készült el, a választási iroda 224 ezer levélcsomagot küldött ki postán.

Az NVI csütörtökön közölte, hogy szerdán megérkezett az első három levélszavazat.

A Nemzeti Választási Iroda mostantól reggelente a valasztas.hu címen található tájékoztató oldalán közli, hány levélszavazat érkezett vissza az októberi népszavazásra.

Ezeket elzárva tárolják szeptember 26-áig, az NVI ugyanis csak akkor kezdheti meg a levélszavazatok külső borítékának felbontását és – a szavazatot tartalmazó boríték felbontása nélkül – a választópolgár azonosítását, azaz a nyilatkozatban lévő adatok összevetését a nyilvántartásban lévőkkel. A szavazatot tartalmazó borítékot csak a voksolás befejezése után bonthatják fel az NVI-ben, és akkor kezdődhet a szavazatok összeszámlálása is.

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés így szól: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.