25 éve bombázták Magyarországot

1991. október 27-én este egészen különös dolog történt: jugoszláv vadászgépek vették célba hazánkat.

Majláth Ronald
2016. 10. 27. 15:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1991. október 27. 20 óra 47 perc: a Magyar Honvédség légtérellenőrző radarjai Barcstól 15 kilométerre két repülő objektumot fedeznek fel, amelyek rohamos gyorsasággal közelítenek észak felé, a magyar határra. Majd különös dolog történik: nem tudják őket tovább követni, mert a két repülőnek egyre csökken a repülési magassága.

20 óra 51 perc: két darab kazettás bomba robban Barcsnál, majd a repülők éles kanyart vesznek, és elhagyják a magyar légteret.

Mi történt ebben a néhány percben? Nem telt el sok idő, míg kiderült: valójában két MiG–21 típusú vadászrepülő érkezett az ekkor már széteső Jugoszlávia légteréből, amelyek két BL755 Mk.3 típusú kazettás bombát dobtak Barcs egyik kieső részére. Habár személyi sérülés végül nem történt – egy kutya elpusztult –, a csapás óriási volt.

A BL755-ös kazettás bomba ugyanis egy alumíniumból készült lemezszekrény, amely 7 szekcióra osztja a bomba belső terét, ezek mindegyike 21 résztöltetet tartalmaz. Ezek páncéltörő hatású, úgynevezett kumulatív robbanóanyaggal vannak töltve, burkolatuk a detonációkor nagyjából 1400 darab élőerő elleni repesszé hasad szét. Így egy egyszerű kazettás bomba több mint kétszázezer repeszt szokott szétvetni. A pusztításuk óriási, nem is csoda, hogy gyakran páncélozott járművek és harckocsik ellen vetik be őket.

A támadás után azonnal megkezdődtek a találgatások: miért is dobott bombát Magyarországra a jugoszláv légierő? Szándékos lépés volt vagy véletlen hiba? Kevesen sejtették akkor, hogy a jugoszláv vezetést már hónapok óta dühítette valami.

A rendszerváltás után Magyarországnak geopolitikai érdeke volt, hogy Jugoszlávia essen szét, s ezzel hazánk legyen a Kárpát-medencében a legerősebb ország, ezt a célt pedig az szolgálta, ha a horvátokat támogatjuk a délszláv polgárháborúban – mondta el lapunk megkeresésére Bali Lóránt, a Pannon Egyetem Georgikon Karának Horvátország-szakértője, akivel negyed évszázaddal a titokzatos bombázás után próbáltuk megfejteni, miért támadta a jugoszláv légierő Barcsot.

A szakember emlékeztetett: a történészek a legtöbbször a sokat emlegetett kalasnyikovbotrányt szokták emlegetni, amely borzolta a jugoszláviai szerb vezetés idegeit. A belgrádi Politika Ekspres című lap 1991. január 10-én hozta nyilvánosságra, hogy Magyarországról 36 ezer kalasnyikov géppisztoly került a függetlenségre törekvő Horvátországba a hivatalos jugoszláv szervek megkerülésével. A jugoszláv szövetségi kormány ezért tiltakozó jegyzéket küldött a magyar kormánynak. Csakhogy más dolog is történt ebben az időszakban, ami zavarta a szerbeket. A szakértő szerint a jugoszláv néphadsereg által megszállt Baranya-háromszög északi részét ekkor úgy támadták a horvát alakulatok, hogy átjöttek a magyarországi oldalra, a Beremend és Udvar közötti területekről pedig csapást mértek a jugoszláv egységekre, akik azonban nem támadhattak vissza.

A magyar hatóságok minderről tudhattak, azonban nem tettek ellene semmit, így a szerbek hazánkat okolták a veszteségeikért. Bali Lóránt szerint így a Barcsra mért katonai csapás fenyegetés volt a szerbek részéről, mellyel megüzenték: azonnal hagyjuk abba a horvátok támogatását.

Érdekes tény, hogy a barcsi eset után most elmaradtak az éles diplomáciai szóváltások. Für Lajos akkori magyar honvédelmi miniszter ugyan jelezte, hogy bár eddig is történtek határsértések, mindenképpen el akarják kerülni a konfrontációt. Bali Lóránt szerint ebben szerepet játszott az is, hogy a Vajdaságban 300 ezer magyar élt abban az időszakban, akiket túszként használhatott volna az akkori szerb vezetés. S bár magyar részről az eset után tényfeltáró vizsgálat is indult, egy későbbi, Szabadkán lefolytatott magyar–jugoszláv vegyes bizottsági tárgyaláson a jugoszláv fél már semmit nem ismert el.

Bali Lóránt az általa megvizsgált korabeli, titkosítás alól feloldott kormánydokumentumok alapján úgy látja, hogy Magyarország a barcsi bombatámadás után sem foglalkozott a háború lehetőségével. Hangsúlyozta: eddig semmilyen irat nem került elő, amely igazolná, hogy a magyar döntéshozók fejében a katonai válaszcsapás lehetősége is megfordult volna. Így Magyarország a barcsi bombatámadás ellenére ki tudott maradni a délszláv háborúból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.