Egy gyanúsítottja van a Teréz körúti robbantásnak

Őrizetbe vették a feltételezett elkövetőt, aki magyar és vidéki. A főügyész szerint több erős bizonyíték is van.

MNO
2016. 10. 20. 9:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyanúsítottat Keszthelyen fogták el, eddig nem volt benne a rendőrségi nyilvántartásban, a gyanú megalapozott – mondta Keresztes Imre főügyész a sajtótájékoztatón.

A főügyész kiemelte, fontos leszögezni, hogy megalapozott gyanút közöltek egy fiatalemberrel szemben ugyanazon minősítés alapján, ahogy az eljárást indult: előre kitervelten, több ember és hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt. Keresztes Imre hozzátette: a gyanúsítás ellen és az őrizetbe vétel miatt a fiatalember panasszal élt. Az ügyészség indítványt tesz az előzetes letartóztatására.

Az elkövető magyar állampolgár, a fiatal férfi nem budapesti illetőségű.

„Büszkék vagyunk a rendőrökre, köszönjük az általuk végzett munkát. Bebizonyították, hogy Magyarország egy biztonságos hely, ahol a bűn nem maradhat büntetlenül” – kommentálta az elfogás hírét Orbán Viktor kormányfő az MTI-nek nyilatkozva.

Hozzátette: megkérte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy adja át elismerését a nyomozásban részt vevő rendőröknek.

Keresztes Imre elmondta, hogy az egy hónapja megkezdett munka vezette nyomra a hatóságokat: minden törvényes eszközt, lehetőséget felhasználnak arra, hogy kiderítsék, ki az elkövető, ennek megfelelően jártak el az előző hetekben.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány a robbantás során megsebesült rendőrökről elmondta: állapotuk fokozatosan javul, néhány hónap múlva akár már vissza is állhatnak a rendőrségi szolgálatba. 26 nap, 624 óra megfeszített munkával telt, a nyomozók együttműködtek a titkosszolgálati és a terrorelhárító szervekkel is. A munka dandárja a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozóira hárult és hárul – mondta Papp, aki szerint a bűnügyi szakértők is komoly szerepet töltöttek be a nyomozás során. Csaknem ezer bejelentés érkezett, ezt köszönik a lakosságnak.

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója eloszlatott néhány téves sajtóértesülést a szerdai TEK-akciókkal kapcsolatban. Azt megerősítette, hogy a TEK az ország több részén műveletet hajtott végre, de ezek nincsenek összefüggésben a keszthelyi akcióval. A főigazgató elmondta: szerdán 16.09-kor kapták el Keszthelyen a férfit, aki a Csík Ferenc sétányon várakozott a kocsijával.

Ezután orvosi vizsgálat következett, majd a tűzszerészek átvizsgálták az autót, ezzel párhuzamosan pedig egy másik településen egy házat is átfésültek, ahol más célszemélyt nem találtak. Az elkövetőt Budapestre szállították – tette hozzá Hajdu János.

Keresztes Imre újságírói kérdésre elmondta: semmilyen további részletet nem ismertetnek, amíg a nyomozás folyamatban van. Arra a kérdésre, hogy kifejezetten a rendőrök ellen irányult-e a támadás, azt válaszolta, a felvételekből egyértelműen kiderül, hogy a rendőrség volt a célpont. A gyanúsított egy fiatalember, nem budapesti, büntetlen előéletű, semmi előzménye nincs, hogy erre készült, ennyi tudható róla. A bizonyítékokkal kapcsolatban megjegyezte, amíg a nyomozás zajlik, ezek a részletek nem nyilvánosak, de több erős bizonyítékra támaszkodik a megalapozott gyanú, és az ügynek egy gyanúsítottja van.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány elmondta, a tízmillió forintos nyomravezetői díjat nem kell kifizetni, az elfogás a rendőrségi nyomozás eredménye.

Keresztes Imre kérdésre úgy felelt: amint a hatóságok látókörébe került a férfi, vagyis amint elegendő bizonyítékuk volt, a lehető leggyorsabban elfogták a személyt. A főügyész hozzátette: az elkövető iskolázottságára, tapasztalataira vonatkozó kérdéseket a későbbi nyomozás feladata lesz megválaszolni.

Az MSZP azt kezdeményezi, hogy ajánlják fel a tízmillió forintos nyomravezetői díjat a Teréz körúti robbantásban megsérült két rendőrnek. Az ellenzéki párt szerint a díj felajánlásával segítenék a két súlyosan megsebesült rendőr rehabilitációját. Hozzátették: az MSZP köszönetet mond mindazoknak, akik részt vettek a bűncselekmény felderítésében, a kormánytól pedig elvárja a teljes körű tájékoztatást az ügyben.

Ismeretes, egy férfi szeptember 24-én az esti órákban a budapesti Teréz körúton, a Király utca közelében robbantott fel egy repeszbombát, a detonáció során két rendőr megsérült. Az elkövető után hajtóvadászatot indított a rendőrség, amely az eltelt időben rengeteg videofelvételt elemzett, és sok állampolgári bejelentés is érkezett a robbantással kapcsolatban.

Az Origó úgy tudja, hogy egy volt független polgármester fia az elkövető, akinek DNS-minta vezetett a nyomára. A férfin a Terrorelhárítási Központ ütött rajta, majd később a strand melletti sétányon tüzetesen átvizsgáltak egy piros autót is a robbantással kapcsolatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.