Egy Nobel-díjas is lemondott MTA-s tagságáról

Torsten N. Wiesel úgy véli, az ellenzéki napilap elhallgattatásával csorbult a sajtószabadság.

MNO
2016. 10. 20. 13:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondásának hátterében a Népszabadság bezárása áll, mert úgy véli, hogy a legnagyobb példányszámú ellenzéki napilap elhallgattatása csorbítja a magyar sajtószabadságot – írja az Atv.hu. A gesztussal szeretné kifejezni ellenszenvét az Orbán-kormány felé.

Nem ő az első külföldi tag, aki így tett. Voltak, akik már korábban lemondtak vagy kiléptek az MTA-ból, hogy így tiltakozzanak az Orbán-kormány ellen: az argentin Thomas Jovin biológus a tiszteleti tagságáról, a magyar származású, Kanadában élő Hernád István Róbert pszichológus a külső tagságáról mondott le, hasonlóképpen tett Isreal Pecht biológus is.

Az Index múlt héten közölt egy interjút Lovász Lászlóval, az MTA elnökével, aki elmondta, hogy többen is jelezték felé, hogy szeretnének lemondani tiszteletbeli tagságukról, ám az elnök egyesével próbálja meggyőzni a távozni kívánókat, hogy maradjanak.

Az ügy további fejleménye pedig az, hogy múlt csütörtökön huszonnyolc magyar akadémikus is tiltakozott, nyílt levélben kérte, hogy az MTA vezetése mielőbb tárgyaljon az utóbbi években szerintük végbement antidemokratikus folyamatokról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.