Erőszakkal döntenék meg a rendszert

A közelmúltban annyi robbanószerre bukkantak a hatóságok, amely több száz ember életét kiolthatta volna.

György Zsombor
2016. 10. 27. 15:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Arcvonal, illetve vezetőjének, a bőnyi lövöldözőnek a fegyvermániája immár jól ismert, a szervezethez köthető személyeknél korábban is tartottak már házkutatást. Korántsem ők azonban az egyedüliek, akik nem pusztán militarista szenvedélyből tartanak maguknál veszélyes anyagokat: fegyvereket, robbanóeszközöket – engedély nélkül.

A maszek „fegyverraktárosok” többsége szerencsére alapvetően jó szándékú, gyakran tudatában sincs annak, milyen kockázatot jelentenek a birtokába került szerkezetek. Az Újpesti vasúti híd lábainál mai napig kerülnek elő világháborús robbanóanyagok, az egyik kiemelés után meséltek a tűzszerészek egy érdekes történetet. Falusi környezetbe, idős házaspár kertjébe riasztották őket, ahol gyanús vas fordult ki a munkák során a földből. A rozsdás valamiről aztán kiderült, ártalmatlan hulladék, a háziakat igyekeztek is megnyugtatni a szakemberek, nincs mitől tartaniuk. Búcsúzkodás közben az egyik katona tojásformájú tárgyra lett figyelmes a kamra ajtajában, meg is kérdezte az öregurat, hogy az meg micsoda. „Azzal fenem a kaszát évek óta, a mezőn találtam” – érkezett a válasz.

Kiderült, éles gránátot őrizgettek, bármikor felrobbanhatott volna.

A felelőtlen vagy tudatlan embereken túl akadnak azonban olyanok is, akik kifejezetten fenyegető szándékkal szereznek be katonai eszközöket. Feledésbe ment, ám fontos hírről számolt be például februárban a sajtó. Páncéltörő rakétavető működőképes állapotban, két és fél kiló tnt, gránátok, tüzérségi lövedékek, rengeteg lőszer: ezeket T. János 27 éves, radikális nézeteket valló, vegyész végzettségű férfi garázsában találták – írta a Kemma.hu. A terrorelhárítók egy szélsőséges nézeteiről ismert szervezet megfigyelése közben találtak rá a tatabányai garázsra, amelyben a városrész elpusztításához elegendő robbanóanyagot és a fegyvereket megtalálták. Ha a teljes gyűjtemény magától felrobban, százak halhattak volna meg – számolt be a lap, hozzátéve, hogy bár az illető azt állította, az erdőben ásta ki az eszközöket, a lefoglalt tárgyak között modern fegyverek, lőszerek, robbanótestek is voltak.

Az ügyben akkor a Terrorelhárítási Központ is megszólalt, azt közölve: a világháborús hadianyagokat szélsőséges társaságok és bűnözői körök is előszeretettel használják, Magyarországon pedig több olyan csoport is van, amely szeretné erőszakkal megdönteni a rendszert, és sokszor konkrét lépéseket is tesznek, terveket szőnek és fegyverkeznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.