Fütyülnek Orbánra és az összefogásra

Külön helyszíneken lesznek vasárnap a baloldali ellenzéki pártok. Eddig 32 rendezvényt jelentettek be.

Markotay Csaba
2016. 10. 20. 7:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatékony politizálásra van szükség, nem „Orbán Viktor simogatására”. Szembesíteni kell a miniszterelnököt az elégedetlenséggel, nem egy több kilométeresre szervezett tüntetésen kell összefogniuk a baloldali ellenzéki pártoknak – ezt mondta lapunknak Juhász Péter, az Együtt alelnöke arra, hogy pártja miért a Kossuth térre várja a szimpatizánsokat füttykoncertre október 23-án, épp abban az időpontban, délután 3-kor, amikor a Blaha Lujza téren ellenzéki pártok, így az MSZP, a DK, a PM, a Moma, illetve több más szervezet tart közös rendezvényt.

Juhász Péter szerint az időbeli egybeesés ellenére nincs szó rászervezésről, a Kossuth téren pedig várakozásai szerint a miniszterelnök beszéde alatt sokan fejezik ki tiltakozásukat az ellen, hogy „Orbán kitagadta a magyarok 70 százalékát”.

Az ellenzéki pártok egységének, illetve különállásának kérdése a hét elején került elő ismét, miután a DK szóvivője azzal vádolta meg Juhász Pétert, hogy valójában Orbán Viktor mozgatja, mivel rászervezett a Blaha Lujza téri közös tüntetésre. Gréczy Zsolt úgy fogalmazott bejegyzésében: „az a baj, hogy hülyének néz mindenkit. Először nemet mondanak a közös október 23-ra, aztán elé, majd rászerveznek… mintha Orbán rendelte volna…” Erre Juhász Péter azzal reagált: „Itt tényleg meghibbant mindenki? Aki akar, menjen tüntetni, hallgassa meg az ellenzéki politikusokat. Mi pedig elmegyünk Orbánnal szembe, elhallgattatni őt.”

A tervezett Kossuth téri füttykoncerttel kapcsolatban egyelőre nem egyértelmű a jogértelmezés. Juhász Péter azzal érvelt, hogy az Együtt nem külön rendezvényt szervezett rá az állami megemlékezésre, hanem egyszerűen megkérte támogatóit, hogy állampolgárként jelenjenek meg a téren. Érdeklődésünkre a BRFK közölte, a hét végére eddig 32, a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvényt jelentettek be. Azzal kapcsolatban viszont, hogy az Együtt által szervezett kifütyülést be kell-e jelenteni előzetesen a rendőrségen, a gyülekezési törvény bizonyos rendelkezéseire hívták fel a figyelmet. A jogszabály kimondja, hogy „a közterületen tartandó rendezvény szervezését a rendezvény helye szerint illetékes rendőrkapitányságnak […] legalább három nappal a rendezvény megtartásának tervezett időpontját megelőzően kell bejelenteni”. Vagyis bár nem állították, utaltak rá, hogy ezt a rendezvényt is be kell jelenteni. Azzal kapcsolatban, hogy lehetnek-e összetűzések a téren a füttykoncert miatt, Juhász azt mondta, bízik a rendőrség és a TEK szakmailag alapos munkájában. A Fidesz Juhász Péter felhívására azzal reagált: „Szégyen, hogy a 60. évfordulóhoz közeledve egyes ellenzéki politikusok megpróbálják aláásni Magyarország egyik legnagyszerűbb pillanatának méltó megünneplését.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.