Láncfűrésszel mentek Tarlós ellen

Tarlós István és Persányi Miklós: Véget érnek a fakivágási viták – folytatódott a Liget Park Fórum.

2016. 10. 27. 17:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három év alatt tízezer új fát ültet a Fővárosi Önkormányzat és cége, a Főkert Zrt. Budapestre, jelentős részben a meglévő, de üres fahelyekre – jelentette be új „zöldítési” programját csütörtökön Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester. Terézváros és Erzsébetváros határán, a Városligeti fasori rendezvény valódi láncfűrészes akcióval kezdődött: a szónokoknak állított dobogó körül munkások vágták le a sebtiben elültetett csemetefákat óvó, falécekből ácsolt karámok kilógó részeit. Ugyanakkor az eleinte a városligeti fák kivágása ellen tiltakozó, mára a protestálásukat egész Budapestre kiterjesztő Ligetvédők maroknyi csoportja – elektronikusan felerősített fűrészhanggal – folyamatosan zavarta a fővárosi bejelentést. Pedig Tarlós István szerint a jóhiszemű, de liberális körök által félrevezetett emberek maguk is félrevezetik a közvéleményt. „Budapesten még idén ősszel húsz kerületben, hatvankettő utcában több mint 1600 fát ültetnek el tizennyolc várostűrő fajtából. Ugyanakkor az értelmetlen vitát is le kell zárni a fakivágásokról, amelyből – minden ellenkező híresztelés ellenére – egy sem történt, és a jövőben sem történhet meg jogsértő módon” – hangsúlyozta a főpolgármester, aki 2019-re zöldebb, élhetőbb, jobb levegőjű fővárost szeretne kialakítani.

Méltányosság vagy kamu?

Tarlós István méltányosságot kért az önjelölt aktivistáktól, mert szerinte olyan közérdekű beruházásoknál, mint például a Római-part árvízvédelme, elhanyagolt területek rendezése – bár fakivágásokkal jár – a közjó, az itt élő emberek, egész Budapest érdekét szolgálják. „Kamu!” – kiabálta be erre az egyik tiltakozó, akik szokásos zöld molinójukat feszítették ki, összekeveredve a hozzájuk csapódó párt, a Párbeszéd aktivistáival, akik szerint egyetlenegy fát sem kellene kivágni ahhoz, hogy tízezret elültessenek, amit egyébként „pótlásnak is kevésnek” tartanak. Az esemény végén megjelent Gy. Németh Erzsébet (DK), aki egyszerűen hiteltelennek és cinikusnak nevezte a főpolgármesteri akciót. Ezzel szemben a kezdeményezést Hassay Zsófia, a VI. kerület és Vattamány Zsolt, a VII. kerület fideszes polgármesterei nem csak beszédekkel támogatta, hanem közölték: önkormányzataik anyagilag is hozzájárultak ahhoz, hogy a Városligeti fasor, amely Budapest belvárosát a ligettel köti össze, megújulhasson. Ide 180 vadgesztenyefát ültetnek el a következő hetekben, 29 kőrist az Andrássy útra, 50 juhart a Hungária körútra, s szintén fákat telepítenek Zuglóba, Újpestre, Kőbányára, Rákoskeresztúrra és a budai Hűvösvölgyi útra. Persányi Miklós, a Liget Budapest Projekt kert- és tájépítészeti miniszteri biztosa, a program ötletgazdája kiemelte: „Olyan nincs, hogy egy nagyvárosban egyetlenegy fát sem vágnak ki”. Szerinte az a helyes, ha a fákat, amelyeket ki kell vágni, építészeti, közlekedési, növény-egészségügyi okokból vagy egyszerűen csak azért, mert öregek és balesetveszélyesek, pótolják. „Ez mindannyiunk célja” – mondta, majd a megjelentektől, így a Ligetvédőktől is vizet kért a fák hosszú távú fennmaradásához.

Ellenzők nélkül

A miniszteri biztos nem sokkal később már a közeli Benczúr utcában, egy régi szakszervezeti székházban vetítéssel várta a civil és szakmai szervezeteket a Liget Budapest Fórumra. Ennek első, szeptemberi rendezvényéről kivonultak a Ligetvédők, mert azt mondták, ők csak akkor hajlandók bármiről is tárgyalni, ha nem épül meg egyetlenegy múzeum sem a Városligetben, s a jelenleg is zajló összes munkálatot leállítják. A több mint 150 milliárd forintos állami nagyberuházás zöld- és vízterületeinek változásáról tartott tegnapi fórumon sem jelentek meg a tiltakozók. Így nem láthatták azokat az összehasonlító adatokat és táblázatokat, amelyekből kiderült: a tájépítészeti pályázaton nyertes Garten Stúdió a következő években a Városligetben a teljes értékű zöldfelületet 1,14 hektárral, az állandó tófelületet – vízi növényzettel együtt – 3,8 hektárral a térszíni zöldtetők nagyságát csaknem kilencezer négyzetméterrel növelik. Az egész parkban a térszín feletti beépítettség (3,9 hektár) alig 2 500 négyzetméterrel nő. Az egykori felvonulási tér betonja helyén 1,3 hektárnyi területet „építenek be”, ellenben a jelenleg aszfalttal és más anyagokkal burkolt terület 7,4 hektárral csökken, a felbontások helyén pedig fákat, cserjéket, gyepet telepítenek. Persányi Miklós közölte: november végén a Városliget közlekedéséről, decemberben pedig a Liget használatáról, funkciójáról tartanak fórumot, míg a Garten Stúdió már meg is kezdte a konkrét, területekre lebontott egyeztetéseket összesen 130 érintett szervezettel és intézménnyel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.