Meghagynák a posztján Gyömrő adócsaló polgármesterét

Hiába ítélték el jogerősen, a képviselő-testület szerint Gyenes nem méltatlan a posztjára.

Szabó Dániel
2016. 10. 28. 9:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteki rendkívüli ülésén a gyömrői önkormányzat szembement a Pest megyei kormányhivatallal, amely szerint a város vezetője, Gyenes Levente méltatlan lenne a posztjára: a képviselőtestület 11-2 arányban bizalmat szavazott a polgármesternek, írja az MTI. A szavazásra azért került sor, mert Gyenest tavasszal jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték adócsalás és magánokirat-hamisítás miatt.

A polgármester maga közölte az ülés után, hogy a kormányhivatal által kezdeményezett méltatlansági eljárás lefolytatása őt igazolja, hiszen elsöprő többséggel szavaztak a maradása mellett. Az eredmény annyiból nem meglepő, hogy a bírósági ügye miatt áprilisban lemondott politikust az augusztus végi időközi választáson simán újraválasztották a Gyömrő 2000 kör jelöltjeként.

Ahogy arról korábban írtunk, a polgármestert a Szegedi Ítélőtábla április 20-án bűnösnek mondta ki folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt. A kecskeméti számlagyárként elhíresült ügyben azzal vádoltak meg egy Zs. Tibor vezetett kört, hogy fiktív számlákat állítottak ki gazdálkodó szervezeteknek. Gyenes csak hetedrendű vádlott, csak felhasználta a számlákat, hogy adót csalhasson el.

A 9 hónap, 2 évre felfüggesztett szabadságvesztésről szóló ítéletben nem tiltották el a közügyektől, így alakulhatott ki az a helyzet, hogy még a polgármesterségről szóló törvényi feltételeket is módosították Gyenes ügye miatt. A tervek szerint erkölcsi bizonyítvány kell majd a városvezetőknek. De a polgármester ellen felszólalt a Pest megyei kormányhivatal is, ők kezdeményezték a méltatlansági eljárást is.

A gyömrőiek viszont kifejezetten szeretik polgármesterüket, aki 2002 óta vezeti a várost. Pedig a bírósági pere mellett egy másik botrányos ügye is volt: 2014-ben a Blikk olyan képeket közölt, amelyen fehér port szív fel meztelen nők testéről a balatoni nyaralójában és a gyömrői házában. Gyenes kalandos életet élt mindig is, mivel volt már magánhelikoptere és -repülője is a lap szerint.

Szeptemberben a Magyar Nemzet interjút készített vele, ebben azt mondta, hogy a jogerős bírósági ítélet még nem jelenti azt, hogy valóban bűnös. Szerinte negatív kép alakulhatott ki róla az elmúlt időszak hírei miatt, de csak azért, mert nem teszik mellé azt, mennyit dolgozott a gyömrőiekért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.