Megszűnhet az ügyvédek sikerdíja

A szaktárca november 23-ig várja az észrevételeket.

MNO
2016. 10. 31. 8:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szaktárca honlapján a minél szélesebb körű társadalmi, szakmai egyeztetés érdekében vitára bocsátotta a tervezett új szabályozás sarokpontjait, melyekre november 23-ig várják az észrevételeket – közölte a Népszava nyomán az MTI.

A dokumentum szerint 2018-tól csak az a jogtanácsos láthat el bíróság előtti képviseletet, illetve ellenjegyezhet okiratokat, aki belép az ügyvédi kamarába. Továbbá a tervek szerint kibővül az ügyvédek tevékenységi köre: elláthatnak majd bizalmi vagyonkezelői, társasházi közös képviselői és biztosítási tanácsadói tevékenységet is.

Ugyanakkor a fogyasztó, az ügyfél védelmét szolgálja a téziseknek az a része, amely szerint az ügyvédi kamarának minőségbiztosítási rendszert kell kidolgoznia. A kötelező felelősségbiztosítás jelenlegi – nemzetközi összehasonlításban alacsonynak számító – 8 millió forintos alsó határát pedig 20-30 millióra emelnék több lépcsőben.

A tervezet szerint az ügyvédeknek és jogtanácsosoknak bizonyos időszakonként kötelező lesz kreditpontokat szerezniük, ha továbbra is praktizálni kívánnak. Miközben sikerdíjért nem lehetne majd dolgozni, az új ügyvédi törvény szerint minimális rezsióradíjak lesznek.

Az új szabályokat 2018. január 1-jétől vezetnék be – írta a Népszava.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.