Méltatlannak tartják tisztségére a polgármestert

A megyei vezetés szerint Gyenes Leventének mennie kell. Másfél hónap alatt várható jogerős bírói döntés.

2016. 10. 28. 14:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint hivatalosan megérkezik a gyömrői képviselő-testület határozata a Pest Megyei Kormányhivatalhoz (PMKH), és a döntés vizsgálatunk szerint nem érdemi vagy jogsértő, a közigazgatási és munkaügyi bírósághoz fordulunk – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Tarnai Richárd kormánymegbízott. A törvényességi felügyeletet ellátó hivatal álláspontja egy szemernyit sem változott: szerintük a szándékos bűncselekményért jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt Gyenes Levente annak ellenére méltatlan a polgármesteri tisztség ellátására, hogy őt az augusztusi időközi választáson újra megválasztották.

A gyömrői önkormányzat pénteki rendkívüli ülésén ment szembe a Pest Megyei Kormányhivatallal, amely szerint a város vezetője, Gyenes Levente méltatlan lenne a posztjára: a képviselő-testület 11-2 arányban bizalmat szavazott a polgármesternek.

Érdeklődésünkre a PMKH törvényességi felügyeleti osztálya az eljárás további menetéről a következő tájékoztatást adta: „a közigazgatási és munkaügyi bíróság eljárására az a rendelkezés irányadó, mely szerint a kérelemről annak beérkezésétől számított 30 napon belül határoz a három hivatásos bíróból álló tanács. A bíróság döntése ellen – annak kézhezvételétől számított nyolc napon belül – az érintett polgármester, valamint a kormányhivatal fellebbezést nyújthat be. A fellebbezésről, annak beérkezésétől számított három napon belül, a másodfokú bíróság nemperes eljárásban, három hivatásos bíróból álló tanácsban határoz. A bíróság döntése ellen felülvizsgálatnak helye nincs.”

Mindez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy a törvényes határidők alapján másfél hónap alatt, az iratok, a kereset és a fellebbezések beérkezési idejével számolva pedig legkésőbb december végén vagy január elején eldőlhet Gyenes Levente sorsa. Amennyiben a jogerős bírói végzés méltatlannak nyilvánítaná Gyömrő polgármesterét, akkor 2017 elején a Pest megyei városban újabb időközi választást kell tartani. A polgármester a Magyar Nemzet korábbi kérdésére azt mondta: ebben az estben tekintettel lenne a település érdekeire, és nem indulna el a három éven belül megrendezendő harmadik polgármester-választáson, még akkor sem, ha a második indulást lehetővé tévő jogszabályok hatályban lennének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.