Nem lehet majd akármennyi SIM-kártyát venni

Sem magánszemélyek, sem cégek nem vásárolhatnak majd szabadon a telekommunikációs eszközökből.

Katona Mariann
2016. 10. 19. 14:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy valószínűséggel korlátozni fogják az egy személy vagy egy gazdasági társaság nevére megvásárolható eldobható SIM-kártyák számát. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága ma délután kapott tájékoztatást zárt ajtók mögött arról, hogyan haladnak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), a titkosszolgálatok, illetve a mobilszolgáltatók közötti ez irányú tárgyalások.

Abban a testület minden tagja egyetértett, hogy szigorításra szükség van, ám azt is többen felvetették, hogy nem elég, ha csak Magyarországon oldják meg a problémát. Hiszen a szervezett bűnözői körök akár a szomszédos országokban is hozzájuthatnak ilyen kártyákhoz, és azokat nálunk is használhatják.

Felmerült az is, hogy a SIM-kártyák vásárlásakor ne telhessen el akár több nap úgy, hogy a vevő azt érdemi azonosítás nélkül használhatja, de a változtatások pontos részleteit egyelőre nem ismertették.

Az ügy előzménye, hogy egyetlen hajléktalan személy nevére kétszázezer eldobható SIM-kártyát vásároltak. Mint kiderült, ezek közül néhány még azokhoz a terroristákhoz is került, akik a párizsi és brüsszeli merényleteket elkövették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.