Orbán Viktor tompításra kényszerült

Túlzónak bizonyultak a kormánypárti várakozások a népszavazás érvényességével kapcsolatban.

Horváth Csaba László
2016. 10. 01. 8:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elemző úgy véli, bár korábban Orbán maga is legalább ötvenszázalékos részvételt jósolt a referendumon, a becslések túlzónak bizonyultak. Ahogyan arra a felmérések rámutattak, a népszavazás érvényessége a határon mozog – jelentette ki a politológus, s hozzátette: a közvéleménykutatások 42–45 százalékos részvételi szándékot jeleznek. A statisztikák tükrében tehát Orbán a kvótareferendum jelentőségének tompítására kényszerült.

Való igaz ugyanakkor, hogy a népszavazás az Európai Uniót semmire nem kötelezi – emlékeztetett Juhász. A politológus szerint a referendumnak a párton belüli erőviszonyok szempontjából van jelentősége, amely tulajdonképpen a választókerületi elnökök személyéről dönt. Az a politikus, amelyik nem tudja mozgósítani szavazóit, elveszítheti a pozícióját – tette hozzá.

Kiszelly Zoltán politológus úgy látja, hogy Orbán Viktor vélhetően el akarta terelni a kvótanépszavazás kérdését a pártpolitika világából érzelmi síkra. A nemzeti egység érzését kívánta erősíteni ezzel, ugyanis a lakosság zsigeri, érzelmi, nem pedig politikai alapon viszonyul a migrációhoz. Mint mondta, érzelmi alapon tehát azokra a bizonytalan rétegekre is próbált hatni, amelyek esetleg pártszimpátia miatt nem járulnának vasárnap az urnákhoz. A szakember elmondta, a szavazásnak közjogi és politikai következménye egyaránt lehet. Az ellenzéki pártok számára az előbbi a fontos, tehát a népszavazás esetleges érvénytelensége. A kormánypártok – erre utal a miniszterelnök nyilatkozata is – a politikai vagy érzelmi következményt is szem előtt tartják, mert ha érvénytelen lesz is a szavazás, a nem szavazatok várhatóan akkor is többségben lesznek – mondta. Hozzátette, amennyiben így lesz, a kormány és a Fidesz azt is tudja majd közvetíteni, hogy bár közjogi szempontból sikertelen volt a referendum, a lakosság többsége elutasítja a kvótát.

Orbán Viktor a Magyar Katolikus Rádiónak csütörtökön arról is beszélt, hogy szerinte a részvétel a nemzet állapotáról és minőségéről is szól, hogy valóban egy közösséget alkotnak-e a magyarok, „vagy csak össze vagyunk hajigálva”. Szerinte a népszavazás nem valaminek a vége lesz, hanem valaminek a kezdete: ha megvan az eredmény, akkor „hamuba sült pogácsát tesz a tarisznyájába”, és elindul Brüsszelbe. Orbán a migránsválság megoldásával kapcsolatban megismételte, a segítséget kellene küldeni, nem pedig a bajt behozni az EU-ba. Ezért a jó segítés az – hangsúlyozta –, ha nem elvonják az erőforrásokat és az embereket a világ nehéz sorsú térségeiből, hanem a jó képességű embereket segítik ott maradni, és szerepet vállalni ezeknek az országoknak a fejlődésében.

A népszavazás érvényességének lehetőségét gyengítette a miniszterelnök azzal, hogy nem vett részt a Jobbik elnöke által kezdeményezett nyilvános vitán – mondta tegnap Vona Gábor. Az ellenzéki pártvezető kifogásolta azt is, hogy miközben a kormány és a kormányfő a „településeket, a hazai cigányságot és a közszolgákat fenyegeti”, ő maga elmenekült, hiszen nem folytatott érdemi kampányt. „Orbán Viktor nem csupán felelőtlen, hanem gyáva is” – jelentette ki. „Én többet kampányoltam ezért a népszavazásért, mint Orbán Viktor” – mondta a Jobbik elnöke azzal kapcsolatban, hogy Lázár János kancelláriaminiszter a napokban éppen az ellenzéki párt buzdító üzeneteit hiányolta. Mindezzel együtt Vona Gábor elképzelhetőnek tartja, hogy a referendum nem lesz érvényes, és így a céljával ellentétes hatást ér el, vagyis Brüsszel kezében lesz egy aduász, hiszen a magyar társadalom jogi értelemben nem utasította el a kötelező betelepítést. Megismételte, hogy ilyen esetben Orbán Viktornak vállalnia kell a felelősséget, és le kell mondania. (K. M.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.