Orosz diplomatákkal állhatott kapcsolatban a rendőrgyilkos

Az orosz katonai hírszerzés kihasználta a magyar militáns szélsőjobbos csoportok egyes tagjait.

MNO
2016. 10. 27. 12:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bőnyi rendőrgyilkos félkatonai szervezete, a Magyar Nemzeti Arcvonal kapcsolatban állt orosz diplomatákkal – írja az Index.hu független biztonsági forrásokra hivatkozva.

Az orosz katonai hírszerzés, azaz a GRU emberei szoros kapcsolatot tartottak fenn Győrkös Istvánékkal, például együtt airsoftoztak (paintballhoz hasonló időtöltés, festék helyett műanyag töltényekkel, legálisan). A portál szerint erről a hazai titkosszolgálatoknak, köztük a katonai elhárításnak is tudomása volt.

Az Index azt is megemlíti, hogy az MNA alapította Hídfő.net internetes oldal által 2014-ben nyilvánosságra hozott képeket is – melyekre hivatkozva az orosz külügy szerint állítólag Magyarország tankokat szállított Ukrajnának az ukrán–orosz konfliktus kirobbanása után – a GRU emberei készítették. A tankügy jelentőségét mutatja, hogy akkoriban a parlament nemzetbiztonsági bizottsága is napirendre tűzte a témát, az Index információi szerint a kormány tisztában volt vele, hogy az orosz titkosszolgálat állt az akció mögött.

A szélsőjobboldalinak indult oroszbarát Hídfő.net később már kifejezetten csak orosz propagandacélokat szolgált. Érdekesség, hogy bőnyi lövöldözés után ez a honlap is megerősítette, hogy Győrkös Istvánnal kerültek tűzharcba a rendőrök.

Az Index szerint orosz diplomaták, köztük az orosz katonai hírszerzés, a GRU emberei már évekkel ezelőtt rendre felbukkantak a hazai militáns szélsőjobbos szubkultúrában, és nem csak a Magyar Nemzeti Arcvonal környékén. Sőt, a szervezet emberei a rendszerváltás előtt szinte szimbiózisban éltek magyar társszerveikkel.

A portál az ügy kapcsán azt is pedzegeti, hogy jelenleg az orosz titkos ügynökök milyen számban dolgozhatnak hazánkban. Szijjártó Péter külügyminiszter a lap szerint nem tud róla, hogy 2010 óta kémkedés miatt bármilyen külföldi diplomatát kitiltottak volna Magyarországról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.