Telephelyengedély-kérelmet adtak be a Paks II.-höz

Hamarosan közmeghallgatás lehet az atomerőmű-bővítés helyszínéről.

MTI
2016. 10. 28. 8:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. benyújtotta a telephelyengedély-kérelmét az eljáró hatósághoz, az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH) – tájékoztatta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos az MTI-t pénteken.

Az OAH csütörtökön befogadta a kérelmet, elindult az engedélyezési eljárás. Ennek része, hogy közmeghallgatást kell tartani a tervezett atomerőmű-építésről. Az időpontról és a helyszínről később hoz döntést a hivatal.

A telephely-engedélyezési folyamathoz először megnézték, hogy milyen természeti eredetű és emberi tevékenységekből adódó körülmények befolyásolják az építkezést. Ezt követően az atomerőmű környezetre és emberekre gyakorolt lehetséges hatásait vizsgálták. A kérelemben igazolni kell, hogy a tervezett helyszín alkalmas arra, hogy atomerőművet létesítsenek rajta, és nincs olyan körülmény, amely kizárná a telephely alkalmasságát a létesítmény befogadására.

Aszódi arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a földrajzi jellemzők vizsgálata alapján a telephely és környezetének adottságai kedvezők az új blokkok telepítésére. A projekttársaság 2014-ben kezdte el összeállítani a telephely vizsgálatának és értékelésének programját, amit az OAH 2014 novemberében jóváhagyott, 2015 májusától pedig végrehajtották a vizsgálati programot.

Modellezték a klímaváltozás lehetséges hatásait is. A földtani program részeként összesen 11 ezer méternyi kutatófúrást végeztek, több tízmillió éves kőzeteket is elérve, a földrengés-veszélyeztetettség jellemzésére pedig 150 méter mélységben új mikroszeizmikus monitoringállomásokat létesítettek az atomerőmű telephelye körül.

A Greenpeace és az Energiaklub korábban azt közölte, hogy a Paks II. környezetvédelmi engedélyét felelőtlenség volt kiadni a hatóságok részéről. Szerintük az atomerőmű bővítése teljesen feleslegessé válna, ha a kormány elkezdené fejleszteni a biztonságos, tiszta és versenyképes megújuló energiaforrások hálózatát, amely Magyarország orosz energiafüggőségét is csökkenteni tudná.

A kormány 2014-ben jelentette be, hogy bővíti a paksi atomerőművet. Az orosz cégek által, orosz hitelből kivitelezett programot környezetvédők, ellenzéki pártok is támadják. A beruházás konkrét tervei és a hitelszerződés részletei csak részben ismeretesek azóta is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.