Béníthatják a paksi atomerőmű bővítését

Hiányos és pontatlan a zöldszervezetek szerint az építkezést megalapozó környezeti hatástanulmány.

Illés József
2016. 10. 18. 13:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen lelassíthatná a paksi atomerőmű bővítését, ha a szakhatóság a Greenpeace Magyarország és az Energiaklub beadványa alapján új környezetvédelmi hatástanulmány elkészítésére vagy hiánypótlásokra kötelezné a beruházó állami MVM Paks II. Zrt.-t – nyilatkozta lapunknak a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője. Jávor Benedek ezt annak kapcsán mondta el, hogy a Greenpeace Magyarország és az Energiaklub tegnap bejelentette: fellebbezést nyújtott be hétfőn az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőséghez a Paks II. beruházás környezetvédelmi engedélye ellen. A kiadott engedély alapjául szolgáló környezeti hatástanulmány ugyanis több ponton hiányos. Nem ad választ arra, mi történne súlyos baleset esetén; hol tárolnák véglegesen a kiégett fűtőelemeket; vagy hogyan hatna az erőmű hőterhelése a Duna élővilágára. A szervezetek álláspontja szerint felelőtlenség egy ennyire megalapozatlan környezeti hatásvizsgálat alapján kiadni a környezetvédelmi engedélyt az atomerőműre. Paks II. helyett a tiszta és helyi erőforrásokon alapuló megújulóenergia-rendszerek fejlesztése és elterjesztése szolgálná az ország érdekeit – állítják a zöld szervezetek.

Jávor Benedek szerint is silány minőségű az építkezést előkészítő hatástanulmány. A dokumentumban például eredetileg az szerepelt, hogy a legalább 3600 milliárd forintba kerülő két 1200 megawattos atomreaktor 2030-ban kezdi meg az áramtermelést, miközben a beruházásra kötött magyar–orosz államközi szerződésben az szerepel, hogy az orosz állami atomipari vállalat, a Roszatom 2026-ban adja át a két új blokkot. Az üzembe helyezési dátumot később kijavították a hatástanulmányban is 2026-ra, ám a dokumentumon semmit nem változtattak amiatt, hogy a régi és az új blokkok négy évvel hosszabb ideig működnek majd egyszerre. Holott ez számos kérdést, például a hűtővízellátás átgondolásának a szükségességét is felveti.

A környezetvédők szerint téves a hatástanulmányban szereplő Natura 2000-hatásbecslés is. A Duna egész szakasza ugyanis Natura 2000-terület, amivel a kibővített erőmű közvetlen kapcsolatban lenne. A hatástanulmány pedig semmilyen biztosítékot nem ad arra, hogy Paks II. kibocsátott hűtővize nem fogja a megengedett korlát fölé melegíteni a Dunát. Ha ez megtörténne, az visszafordíthatatlan ökológiai változásokat okozna az ország ívó- és öntözővíz-készletét adó, védett folyó életében. A Duna hőterhelése emellett sérti a Víz Keretirányelvben és a vízgyűjtő-gazdálkodási tervekben előírt kötelezettséget is – állítják a fellebbezés beadói.

A zöldszervezetek közleményükben hangsúlyozták: a hatóságok által megfogalmazott követelmények sok esetben nem számon kérhetőek. Kirívó hiányossága például az engedélynek, hogy Paks II. leszerelésére, leállítására, felhagyására vonatkozóan nincsenek egyértelmű előírások. Továbbá nem tisztázottak a kérelmező feladatai a radioaktív kibocsátásra vonatkozóan sem. A közigazgatási joggyakorlat szerint pedig nem megengedett a határozatokban az ilyen bizonytalan megfogalmazás.

– Elfogadhatatlan, hogy a hatásvizsgálatból teljes mértékben hiányzik egy olyan elemzés, amellyel megelőzhetőek lennének az emberi hibára és a szándékos károkozásra – például a terrorizmusra, szabotázsra, háborús cselekményekre – visszavezethető súlyos balesetek. Fukusima és Csernobil tragédiája pedig már bebizonyította: súlyos, előre nem látható balesetek igenis történhetnek – mondta Bozsó Brigitta, a Greenpeace Magyarország energiakampány-felelőse.

Koritár Zsuzsanna, az Energiaklub energiapolitikai szakértője pedig kijelentette: az atomerőműből származó radioaktív és nukleáris hulladék végleges kezelése környezeti szempontból kulcsfontosságú. Paks II. mégis úgy kapta meg a környezeti engedélyt, hogy nem tudni, mi lesz az erősen sugárzó kiégett fűtőelemek sorsa. Erre még mindig nincs kidolgozott koncepció, annak ellenére, hogy utóbbit nemzetközi kötelezettség is előírja – tette hozzá a szakértő.

A Greenpeace és az Energiaklub közölte: Paks II. környezetvédelmi engedélyét felelőtlenség volt kiadniuk a hatóságoknak. Hozzátették: az atomerőmű bővítése teljesen feleslegessé válna, ha a kormány elkezdené fejleszteni a biztonságos, tiszta és versenyképes megújuló energiaforrások hálózatát, amely Magyarország orosz energiafüggőségét is csökkenteni tudná.

Az elmúlt időszakban többször próbáltuk megszólaltatni a kormányzat képviselőit az ügyben, de nem nyilatkoztak lapunknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.