Annyit költünk gyógyszerekre, hogy belepusztulunk

Hazánkban feleannyit költ a betegek gyógyszereire az állam, mint Szlovákiában.

Kuslits Szonja
2016. 11. 18. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha az éves gyógyszerkiadások összegét lakosságszámhoz viszonyítva nézzük, kiderül, hogy a visegrádi országok közül a legjobb helyzetben Szlovákia van, ott ugyanis átlagosan 209 euró/fő az állami támogatás összege, ehhez képest hazánkban csaknem feleennyi pénzből gyógyulhatnak az emberek. Nálunk ugyanis az állam átlagosan 119 eurót költ egyetlen betegre – tudtuk meg Thomas Straumits, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete elnöke lapunkhoz eljuttatott friss tanulmányából.

Ráadásul Szlovákiában a betegek megkaphatják a legújabb gyógyszereket is, amelyekhez itthon egyedi méltányossági kérelem alapján is nehéz hozzájutni. A tanulmány szerint Magyarországnál GDP-arányosan egyébként csak Lengyelország költ kevesebbet.

A megismert összehasonlító adatok alapján egyértelmű, hogy nemcsak az összeurópai mezőnyben vagyunk lemaradva, hanem szűkebb régiónkban is harcolnunk kell a képzeletbeli dobogó legalsó fokáért. A konkrét adatokat nézve elmondható, hogy a magyar gyógyszerköltés még a V4 összehasonlításában is alacsony, ráadásul a vizsgált államok közül egyedül Magyarországon csökken a nettó állami gyógyszerközkiadások szintje (miközben a hazai GDP növekvő tendenciát mutat). Lengyelországban mérsékelt növekedés, Csehországban és Szlovákiában stagnálás történt e téren.

A most készült közép-európai tanulmány a visegrádi országok gyógyszer-finanszírozási metódusait elemezte és hasonlította össze egymással 2010 és 2015 között, és egyben új megközelítéssel és pontos adatokkal is szolgált. Thomas Straumits felhívta a figyelmet arra: Magyarországon jelenleg nem ismert a gyógyszerekre fordított állami kiadások valódi értéke, és a széles körben használt OECD-adatok nem nyújtanak pontos képet egy adott ország gyógyszerkiadásain belül az állami támogatások mértékéről. Éppen ezért a tanulmányt publikáló szakértők, egészségügyi közgazdászok hónapokat dolgoztak az adatok összesítésén, elemzésén. A végeredmény azonban, ahogy arra már utaltunk, elég lehangoló.

A szakértő kitért arra is, az innovatív gyógyszergyártók jelenleg is több mint 7000 gyógyszer kifejlesztésén dolgoznak, ezek közül több mint 1800 esetben daganatos megbetegedések kezelését segítő szerekkel foglalkoznak.

Ahogy arról korábban a Magyar Nemzet is beszámolt, az innovatív gyógyszerekhez való hozzáférés meglehetősen lelassult az országban. A daganatos betegségek kezelésére szolgáló innovatív szerekre átlagosan négy évet kell várniuk a magyar betegeknek. 2011 és 2015 között 22 onkológiai terápiás területen 70 új készítményt törzskönyvezett az európai gyógyszerhatóság. Mindezekből azonban a magyar lakosság által alig érhető el valami. Pedig jelenleg nálunk a legmagasabb az EU-n belül az onkológiai betegek halálozási aránya.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.