Csecsemőkorban is jelentkezhet a vesekövesség

Magyarországon mintegy 1200 gyermeket érint a vesekövesség.

MNO
2016. 11. 03. 8:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon mintegy 1200 gyermeket érint a vesekövesség, amelynek gyakorisága az elmúlt húsz évben 10-15 százalékkal emelkedett, a 18 éven alu­liak körében évente közel száz új beteget diag­nosztizálnak – közölte Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója. Kiemelte, a vesekövesség iskoláskorban való kialakulása elsősorban környezeti tényezőkre vezethető vissza, de adott esetben már csecsemőkorban is jelentkezhet, amikor többnyire anyagcsere-betegségekre hívhatja fel a figyelmet. A Semmelweis Médiasarok oldalon megjelent hír szerint az I. számú gyermekgyógyászati klinika eddigi leg­fiatalabb veseköves betege mindössze 10 hónapos volt. Az egészséges életmód megválasztása elsősorban a szülők felelőssége, mivel a vesekövesség is azok közé a betegségek közé sorolható, melyek kialakulása egyre fiatalabb korra tolódik. A túlsózott félkész és gyors­éttermi ételek és „nassolnivalók”, a túlsúly és a szükségesnél kevesebb folyadék bevitele egyaránt vesekövet okozhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.