Elvehetik a kafetériát az államosítás miatt

A keveset kereső iskolai alkalmazottak járhatnak a legrosszabbul a változással.

Hutter Marianna
2016. 11. 14. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez pont az olyan alacsony keresetük miatt kiszolgáltatottabb dolgozókat érinti, mint amilyenek a takarítók, a portások, a gondnokok vagy a karbantartók. Lapunk birtokába jutottak olyan információk, amelyek arról szóltak, már volt olyan budapesti tankerület, ahol bejelentették: a dolgozók nem számíthatnak kafetériára a jövőben. Az egyik érintett iskolában például a takarítók nettó nyolcvanezer forintot kerestek, ami mellé jól jött a havi nyolcezer forint értékű Erzsébet-utalvány. Utóbbitól viszont januártól, tehát a működtetői feladatok állami kézbe kerülésétől kénytelenek lesznek megválni.

Lapunk ebben a témában a Klik sajtóosztályához fordult, hogy megtudjuk, minden későbbi tankerületi központban el fogják-e venni a béren felüli juttatást a dolgozóktól, illetve hogy várható-e, hogy az átvétel után csökken az érintettek fizetése. A sajtóosztály arról írt, az üzemeltetés átadás-átvételről szóló megállapodásokat a tankerületi központok helyi szinten kötik meg az önkormányzatokkal december 15-ig. Az egyeztetések jelenleg is folyamatban vannak. Miután a tankerületi központok önállóan gazdálkodó költségvetési szervek lesznek, ennek következtében a munkavállalóknak nyújtott juttatásokról ők maguk dönthetnek költségvetésük függvényében. Ezért helyszínenként más és más szerződések jönnek létre. A Klik szerint így a megállapodások véglegesítéséig nem lehet meghatározni a jövőbeni átlagfizetések, illetve egyéb béren kívüli juttatások pontos összegét.

„Téves az államosítás fogalmát használni, mivel az önkormányzatok maradnak továbbra is az ingatlanok tulajdonosai, a tankerületi központok csak a feladatokat veszik át, a tulajdonjogot nem!” – korrigálta a Klik a kérdésfeltevésben az „iskolák államosítása” kifejezést. Azt azonban már nem hangsúlyozta, hogy az iskolák épületének vagyonkezelői joga az illetékes tankerületi központhoz kerül majd ingyen. Ezzel a tankerületi központot ugyanazok a tulajdonosi jogok és kötelezettségek illetik majd meg, mint az eredeti tulajdonost, az önkormányzatot. Ahogy Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke nyilatkozta lapunknak korábban: „Gyakorlatilag semmi joga nem marad az önkormányzatnak.”

A Klik később közleményben rámutatott: a fenntartásában lévő, de eddig az önkormányzatok által működtetett köznevelési intézmények működtetői feladatait 2017. január elsejével átveszik a területileg illetékes tankerületi központok. Megismételték, hogy téves az államosítás fogalmát használni, mivel az önkormányzatok maradnak az ingatlanok tulajdonosai, a tankerületi központok csak a feladatokat veszik át, a tulajdonjogot nem. Az átadás-átvételről szóló megállapodásokat helyi szinten, a tankerületi központok kötik meg az érintett önkormányzatokkal december 15-ig. Ezeknek az egyeztetése jelenleg is folyamatban van – tették hozzá.

Kiemelték: a tankerületi központok önállóan gazdálkodó költségvetési szervek lesznek, ennek következtében a munkavállalóknak nyújtott juttatásokról a vonatkozó jogszabályok keretei között ők maguk dönthetnek a költségvetésük függvényében. Az önkormányzatok különböző konstrukciókban látták el eddig a működtetési feladatokat, kiszervezték, A munka törvénykönyvének hatálya alá tartozó vagy közalkalmazotti jogviszonyban lévő dolgozókkal végeztették a munkát, ezért tankerületi központonként is más és más szerződések jönnek létre. Helyi szinten, az ottani igényeknek és lehetőségeknek megfelelően születnek meg a gazdálkodással kapcsolatos döntések is. A fentiek következtében nem lehet a jövőbeni átlagfizetéseket, egyéb béren kívüli juttatások pontos összegét, azok országos átlagát a megállapodások véglegesítése, illetve a fenntartói döntések meghozatala előtt meghatározni – olvasható a közleményben. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.