Félárbócra engedték a lobogót a Parlament előtt

A forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 60. évfordulójára emlékeztek.

MTI
2016. 11. 04. 8:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kegyelet kifejezéseként a lobogó egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon. Este az áldozatok emlékére országszerte gyertyagyújtás tartanak.

A hagyományokhoz híven pénteken reggel a megemlékezések a Kossuth téren kezdődtek, ahol a Himnusz hangjaira vonták fel, majd a Szózat kíséretében engedték félárbócra a nemzeti lobogót.

A megemlékezésen részt vett Áder János köztársasági elnök, Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök, a diplomáciai testület több tagja, továbbá pártok, katonai és állami szervezetek képviselői is.

A központi rendezvények a XVIII. kerületi Hargita téri 1956-os emlékműnél folytatódnak, ahol Áder János köztársasági elnök és Balás-Piri László, a Történelmi Igazságtétel Bizottság alelnöke mond beszédet. A résztvevőket Ughy Attila polgármester köszönti.

Délután a Rákoskeresztúri új köztemetőben található Nemzeti Emlékhelyen, a 300-as parcellánál Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára mond beszédet.

Este a Szent István-bazilikában tartanak ünnepi hangversenyt, 19 órától pedig országszerte gyertyagyújtást szerveznek az áldozatok emlékére. Budapesten a Duna-parton fáklyákkal, a Szent István-bazilika előtt és az Andrássy úton mécsesekkel és fáklyákkal emlékeznek a hősökre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.