Kopaszügy: újabb pótmagánvád jöhet

Az NVI elnöke elismerte, hogy az ő utasítására küldték el a rendőröket – mutat rá Nyakó István.

Markotay Csaba
2016. 11. 16. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövidesen egy újabb, második pótmagánvádas indítványt is előterjeszthet a februári kopaszbalhé miatt a szocialista Nyakó István, akit az év elején akadályoztak meg abban, hogy a Nemzeti Választási Iroda épületében elsőként leadja a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezését – tudtuk meg.

A politikus a Legfőbb Ügyészség előtt tartott tájékoztatóján bűnpártolással vádolta az ügyészséget, és közölte, hogy pótmagánvádas indítványban kéri a február 23-án az NVI előtt történtek vizsgálatát. Csakhogy ez még az „alapügyre” vonatkozik, amelyben szeptember elején az ügyészség megszüntette a nyomozást. Viszont a Híradó.hu beszámolója alapján kiderült, hogy a Budapesti Nyomozó Ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást az NVI elnöke, Pálffy Ilona ellen is. Nyakó István a Magyar Nemzetnek azt mondta, az ügy e részéről, illetve az ezzel kapcsolatos a nyomozás megszüntetéséről még nem is kapott hivatalos értesítést, de ha ez megtörténik, akkor elképzelhető, hogy ebben a kérdésben is él majd a pótmagánvád lehetőségével.

Ez utóbbi szakasszal kapcsolatban Nyakó István azt sérelmezi, hogy az NVI elnöke a kopaszbalhé napján elküldte a helyszínre hívott rendőröket, és megsemmisítették a beléptető rendszer adatait is. Az ügyészség azzal érvelt a nyomozás megszüntetése mellett, hogy Pálffy Ilonának nincs utasítási joga a járőrök felett, az adatokat pedig nem is ő, hanem a biztonsági cég semmisítette meg, a jogszabályi előírásoknak megfelelően. A szocialista politikus lapunknak ezzel kapcsolatban azt mondta: az NVI elnöke az ATV-ben maga ismerte el, hogy az ő utasítására küldte el egyik munkatársa a rendőröket. Azaz ha Pálffy Ilona ellen nem áll meg a vád, akkor senki ellen sem – fogalmazott. A kopaszok személyes adataival kapcsolatban pedig még a megsemmisítés előtt jelezni kellett volna, hogy jogsértés történt – amint azt a Kúria márciusban ki is mondta –, és akkor kezdeményezni lehetett volna a nyomozás megindítását.

Az alapüggyel kapcsolatban a mai tájékoztatón Nyakó István úgy fogalmazott: „az urizáló fideszes politikai elit érdekében működő, pártszolgálatot teljesítő ügyészség” bűnpártolást követett el. Ennek a pótmagánvádas indítványnak a befogadásáról a Fővárosi Törvényszék dönt majd – hangzott el. Szerinte egyébként érdekes helyzet lesz, ha a pótmagánvádas indítványának vagy indítványainak helyt ad a bíróság, akkor ugyanis vádlóként lehetősége lesz betekinteni a nyomozati iratokba, és kiderül, milyen munkát végzett a kopaszbalhé után a nyomozást végző a rendőrség, megvizsgálta-e például, hogy ki volt a felbujtó.

A februári botrány után egyébként több tucat bejelentés, illetve feljelentés érkezett, de ezek egyike sem jutott el a vádemelésig annak ellenére, hogy a jogsértés tényét a Kúria megállapította.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész szerdán közölte: megszüntették a nyomozást az NVI elnöke, Pálffy Ilona ellen. Mint írta, a Budapesti Nyomozó Ügyészségen bűnpártolás bűntettére utaló feljelentés miatti ügy alapját a Budapesti Rendőr-főkapitányságon népszavazás rendje elleni bűntett miatt indult büntetőeljárás képezte. A BRFK ugyanis az utóbbi ügyben folytatott nyomozástól különítette el Nyakó István feljelentését. A nyomozóhatóság az elkülönített ügy iratait elküldte a hatáskörrel rendelkező Budapesti Nyomozó Ügyészségre, a népszavazás rendje elleni bűntett miatt indult eljárást pedig megszüntette.

Ibolya Tibor közleménye szerint a Budapesti Nyomozó Ügyészség megvizsgálta az elkülönített eljárás iratait, és arra a következtetésre jutott, hogy fogalmilag kizárt a bűnpártolás bűntettének megvalósulása, mivel a szóban forgó bűncselekmény nyilvánvaló előfeltétele egy alapbűncselekmény megállapíthatósága, márpedig a BRFK megszüntette az alapbűncselekmény – népszavazás rendje elleni bűntett – miatt indult nyomozást. Másfelől tényszerűen kijelenthető, hogy az NVI vezetőjének nincs joga utasítani a szolgálatot teljesítő rendőrjárőröket, továbbá a feljelentésben foglaltakkal szemben a beléptető rendszer által rögzített információk megsemmisítését sem az NVI elnöke rendelte el, az adatok kezelését ugyanis a biztonsági feladatokat ellátó cég végezte a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően – tették hozzá. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.