Máris kiesett három párt a baloldali összeborulásból

Ha ilyen ütemben folytatják az ellenzékiek, hamvába holt ötlet maradhat az összefogás.

Lőrincz Tamás
2016. 11. 03. 16:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két héttel az előválasztásról szóló baloldali tárgyalások megindulása után máris összeveszett a Jobbik és LMP nélküli ellenzéki oldal. A Magyar Nemzet információi szerint ugyanis a Demokratikus Koalíció megvétózta a tárgyalásokra meghívott nyolc párt (MSZP, DK, Magyar Liberális Párt, Párbeszéd, Együtt, MoMa, Balpárt, Európai Baloldal) közül háromnak a részvételét.

Forrásaink szerint a DK és a MoMa jelezték a csütörtöki egyeztetésen, hogy nem kívánnak együttműködni a Fodor Gábor által vezetett Magyar Liberális Párttal, valamint a radikális baloldali nézeteket valló Balpárttal. A két politikai szervezet képviselői ennek megfelelően

felálltak az asztaltól, és már az egyeztetések alatt elhagyták a tárgyalásoknak helyet adó Párbeszéd-székházat.

A Balpártot érintő vétó láthatóan vonatkozott az Európai Baloldalra is, azonban a DK és a MoMa ezt nem hangsúlyozták ki, így ez a párt maradt a tárgyaláson.

Úgy tudjuk, az Együtt képviselői már el sem mentek a csütörtöki egyeztetésre. Képviselőjük helyett egy e-mailt küldtek, amiben jelezték, hogy támogatják az előválasztások megtartását, azonban úgy látják, hogy a Demokratikus Koalíció és az MSZP csak látszólag híve ennek a megoldásnak, ezért addig nem vesznek részt a tárgyalásokon, amíg a két nagyobb baloldali formáció nyilvánosan ki nem jelenti, hogy elkötelezett az előválasztások mellett.

„Az Együtt azt követően kíván az előválasztás részleteivel, lebonyolításával kapcsolatban egyeztetéseket folytatni, ha a többi résztvevő, mindenekelőtt az MSZP és a DK politikailag, a nyilvánosság előtt elköteleződik az előválasztás mellett, ahogyan ezt a PM vagy az Együtt már megtette. Az elnökségünk a mai ülésén ezt az álláspontot megerősítette, így a holnapi tárgyaláson nem veszünk részt, a felállítani tervezett bizottságokba nem delegálunk” – írták szerdai levelükben.

A Magyar Nemzet információi szerint a tárgyalásokon a Párbeszéd előválasztásról szóló koncepcióját vitatják meg. Első körben egy minimálértékeket lefektető preambulumot is megpróbálnak elfogadni, de már ennek a tárgyalásán is kiütköztek a táborok közötti véleménykülönbségek. Az akkor még jelen lévő Balpárt képviselője például azt javasolta, hogy az ellenzék kormányváltása esetén azonnal bontsák le a déli határra épített határzárat. „Volt olyan ellenzéki politikus, aki erről hallani sem akart” – mondta a Magyar Nemzetnek Kalmár Szilárd, a párt választási koordinátora, aki szerint ha lesznek is előválasztások, akkor azon – a Párbeszéd javaslatával ellentétben – feltehetően nem indulhatna mindenki. „A Balpárt a történtek után nem is kíván részt venni az előválasztási procedúrában, az országgyűlési voksoláson viszont mindenképpen indítunk jelölteket” – tette hozzá.

Úgy tudjuk, a résztvevők közül leginkább a DK képviselői szkeptikusak, egyes pártok tárgyalásokról való kiszorítása pedig azt jelzi, hogy

az előválasztások szabályai helyett inkább a közös indulás feltételeiről állapodnának meg.

Szocialista forrásaink szerint az MSZP-nek valóban tetszene az előválasztás gondolata, abban azonban ők sem biztosak, hogy meg tudnak állapodni a feltételekről. A PM javaslatát több szempontból is megvalósíthatatlannak tartják, szerintük például az internetes szavazás lehetővé tétele túlságosan kockázatossá tenné az egész procedúrát.

A szocialisták saját – nem nyilvános – javaslatot is készítettek, amelynek főbb pontjai:

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.