Medián: tovább csökkent a Jobbik népszerűsége

Átrendeződés figyelhető meg a vezető politikusok népszerűségi rangsorában.

MTI
2016. 11. 23. 14:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hvg.hu-n szerdán közzétett írás szerint „sem a népszavazási kampány, sem az elmúlt hetek eseményei” nem okoztak áttörő változást a nagyobb pártok népszerűségében. A cikk mellett közölt grafikonon látható, hogy a Fideszt a teljes népesség 36, a „választani tudó biztos szavazók” 53 százaléka támogatja.

Kiemelték, hogy a Jobbik támogatottsága a teljes népesség körében 10 százalékra süllyedt – a párt népszerűsége utoljára 2014 januárjában volt ilyen alacsony a Mediánnál. A biztos szavazók 16 százaléka támogatja a Jobbikot.

A grafikonon látható adatok szerint az MSZP-re a teljes népesség 9, a választani tudó biztos szavazók 14 százaléka szavazna. A Demokratikus Koalíció (DK) támogatottsága a teljes népességen belül 6, a biztos szavazóknál 9 százalékos, az LMP-t mindkét mutató szerint három százalék támogatja, míg az Együtt kettő, illetve három százalékon áll.

Jelezték: több kispárt, így a Párbeszéd, a Liberálisok, a Munkáspárt és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is elérte a teljes szavazókorú népesség egy százalékának támogatását.

Mint írták, közülük utóbbi esete a legérdekesebb: a rendszerkritikus párt szimpatizánsainak aránya a választani tudók 2 százaléka, ám egy „közeljövőben” tartandó választáson valószínűleg többségük nem járulna az urnákhoz. Huszonkilenc százalék válaszolt úgy, hogy nincs preferált pártja.

Kitértek arra is, hogy a pártpreferenciák mozdulatlansága ellenére a vezető politikusok népszerűségi rangsorában komolyabb átrendeződés figyelhető meg. Szeptemberhez képest több ellenzéki politikus kedveltsége is számottevő mértékben javult, a fő „nyertesek” Karácsony Gergely (Párbeszéd), Kunhalmi Ágnes (MSZP), Molnár Csaba (DK) és Juhász Péter (Együtt).

A Medián közölte azt is, hogy szeptemberről novemberre újra nyílt az olló az ország irányát jónak, illetve rossznak érzékelők között: a szavazópolgárok 55 százaléka szerint a dolgok rossz irányba mennek, és csak 38 százalék gondolja jónak az irányt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.