Megszűnhet Vajda Zita igazgatósági tagsága

Átszervezik az MNB-alapítványok cégeit, emiatt elveszti egyik munkahelyét a Matolcsyhoz közel álló Vajda.

MNO
2016. 11. 14. 17:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap úgy tudja, akár már holnap megjelenhetnek a cégnyilvántartásban a társaságokat érintő adatváltozások. Az alapítványok ezentúl arra fognak törekedni, hogy a tisztségeket belső munkavállalók töltsék be, és ezért külön díjazás nem fog járni nekik. Ez érinti a Matolcsy Györggyel magánéleti kapcsolatban álló Vajda Zitát is, akinek az átszervezésekkel megszűnik igazgatósági tagsága a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány (PADI) által tulajdonolt Vízház Ingatlanfejlesztő Zrt.-ben. A Figyelő másik példaként a Pallas Athéné alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt.-t hozza fel, ahol a jelenlegi hét főből álló igazgatóság háromfősre csökken napokon belül, és ezek a munkavállalók sem részesülnek majd külön díjazásban a munkájukért.

A lap további fontos változásként említi, hogy a cégek szigorú számvevőszéki módszertanra alapozva bevezetik a saját belső ellenőrzési rendszerüket, ami szükségtelenné teszi a felügyelőbizottságok fenntartását. Októberrel pedig egy nemzetközi könyvvizsgáló cég, a BDO Magyarország vette át az alapítványok és valamennyi alapítványi társaság auditálását.

Vajda Zitának egyébként nem a Vízház Ingatlanfejlesztő Zrt. volt az egyetlen Magyar Nemzeti Bankhoz köthető munkahelye. Mint az azóta megszüntetett Népszabadság kiderítette, Vajda a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítványnál (Pageo) igazgatóhelyettes, a PADI-nál kuratóriumi tag, továbbá tudományos kutatóként is dolgozik a Pageo kutatóintézetében. Hogy a Vízház Zrt.-nél pontosan mennyit keresett, azt nem volt hajlandó elárulni a cég, de a Pageo igazgatóhelyettesi posztjáért havi bruttó 600 ezer forint jár, és ugyanennyit kap a Pageo kutatóintézetében kutatóként. A PADI sem közölte, hogy mennyivel honorálja a kuratóriumi tagságát, de alapító okirata főszabályként havi 555 ezer forintos juttatásra utal.

Vajda Zita a Figyelőnek adott szeptemberi interjújában felvállalta magánéleti kapcsolatát Matolcsy Györggyel, de azt állította, hogy szakmai képzettsége és tapasztalatai miatt jutott magas pozíciókba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.