Nem volt gond a balatoni viharjelzéssel

Nem a fürdőzők, hanem a szörfösök, vitorlázók körében volt szükség elsősorban a mentésre.

MTI
2016. 11. 01. 20:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hat balatoni vízi rendészeti rendőrőrsön 56 hajóvezető 17 szolgálati kisgéphajóval látott el szolgálatot. A tapasztalatok szerint nem a fürdőzők, hanem a szörfösök, vitorlázók és egyéb vízi járműveket használók körében volt szükség elsősorban rendőri intézkedésre, mentésre. Ennek legfőbb okai a hirtelen jött időjárás-változások voltak.

Az április elejétől október végéig tartó viharjelzés ideje alatt 10 ember fulladt a Balatonba. A BVRK munkatársai idén eddig 132 esetben, 311 fürdőzőt, illetve hajózót mentettek ki a Balatonból. A tó számos fesztiválnak és vízi rendezvénynek adott otthont, amelyek megfelelő biztosításában szintén nagy szerepe volt a viharjelzéseknek. A vízi biztonság érdekében végzett munkában nagy segítséget jelentettek idén is a vízimentő- és vitorlásegyesületek, továbbá a készenléti rendőrség által biztosított naponta járőröző helikopterek.

Az idei nyárra a változékony időjárás volt a jellemző, mégis többen érkeztek a Balatonhoz, mint a korábbi években – ismertette a siófoki központú vízi rendészeti kapitányság vezetője, Horváth László a siófoki képviselő-testület számára nemrég tartott beszámolójában. A tó 144 kijelölt és ennél is több jelöletlen fürdőző helyén egy-egy nyári napon több mint 300 ezren töltötték szabadidejüket. Idén 9 új balatoni fürdőhelyet is kijelöltek.

Az idén kísérleti jelleggel bevezették, hogy a vízi rendészet hajóin piros, illetve sárga zászlók kitűzésével is jelzik, ha első-, illetve másodfokú viharjelzés van érvényben. A tapasztalatok alapján bevált a kezdeményezés, ezért javaslatot kívánnak tenni az érintett jogszabály módosítására.

Az idegenforgalmi szezonban a vízi közlekedési szabályok megsértése miatt 607 esetben figyelmeztettek a vízi rendőrök, és 190 esetben 209 fővel szemben tettek szabálysértési feljelentést, összesen 1,56 millió forintnyi helyszíni bírságot szabtak ki. A korábbi évekhez képest nagymértékű változás sem a bűncselekmények számában, sem az összetételében nem volt tapasztalható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.