Öregszik a börtöntársadalom, egyre nehezebb a javítás

A túlzott büntetési szigor levét a társadalom ihatja meg, amikor a fogvatartottak kikerülnek.

Lándori Tamás
2016. 11. 17. 7:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túl sokan vannak börtönben Magyarországon, ami megnehezíti a fogvatartottak visszavezetését a társadalomba – mondta lapunknak Vig Dávid kriminológus. Az ELTE Kriminológia Tanszékének adjunktusát annak kapcsán kérdeztük, hogy a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) a közelmúltban tette közzé Börtönstatisztikai Szemle című kiadványát.

Az adatokból kitűnik a fogvatartottak számának ugrásszerű növekedése: 2010 és 2011 között 15 ezerről 17 ezerre emelkedett, ma pedig 18 196 főnél tart ez a szám. Vig Dávid szerint az ok nem a szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmények elszaporodása, hanem egy büntetőpolitikai fordulat, amely előtérbe helyezte a szabadságelvonó büntetéseket. – Az európai összehasonlításban amúgy is szigorú büntetéskiszabási szabályok tovább szigorodtak – értékelte a szakember, aki szerint sokszor olyan elkövetőket is kiragadnak a családjukból, környezetükből, akiknél egyéb módon is célt lehetne érni, például pénzbüntetéssel.

A kriminológus úgy látja, itthon túlértékelik a szabadságvesztés visszatartó erejét, ezt favorizálják ahelyett, hogy a bírók szélesebb mérlegelési teret kapnának személyre szabottabb és olcsóbb szankciók alkalmazásához. Pedig a kutatások nem támasztják alá, hogy a súlyosabb büntetések kilátásba helyezésének elrettentő hatása lenne.

A hosszabbodó büntetések vezettek oda, hogy emelkedik az idősek aránya az intézetekben. A hatvan év feletti rabok immár több mint kétszer annyian vannak, mint 2011-ben, és a negyvenévesnél idősebbek sokasága is gyarapszik.

E folyamatok egyre zsúfoltabb börtönökhöz vezetnek. 2014-ig folyamatosan nőtt a zsúfoltság, és azóta is csak a börtönépítések miatt állt meg. – Ilyen közegben sokkal kevésbé van lehetőség hatékony reintegrációs programokra, pedig a fogvatartottak döntő többsége előbb-utóbb vissza fog kerülni a társadalomba, és nem mindegy, hogy milyen állapotban – figyelmeztetett Vig Dávid. – A hosszú távú megoldás a racionális büntetőpolitika kialakítása lenne, amelyben csak az kap szabadságvesztést, akinek tényleg rács mögött a helye – vonta le következtetését a szakember, aki hozzáfűzte: „Fontos, hogy a szabadságvesztés csak annyi ideig tartson, amennyi a célja eléréséhez feltétlenül szükséges. Ezzel nagyon sok, a társadalomra is káros következménytől óvnánk meg magunkat.”

Az aktuális statisztika kedvező irányú fordulatokat is mutat. Míg az elmúlt fél évtizednyi idő alatt félévente nagyjából 20-25 intézményen belüli öngyilkossági kísérletet regisztráltak, az idei év első felében hat ilyen eset volt. Noha egyetlen kiugró adatból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, Vig Dávid rávilágított, a BVOP különös figyelmet fordít erre a problémára.

A raboknak egyébként elsöprő többsége, 92,6 százaléka férfi, ám a nők száma emelkedik. A szakember szerint itt sem beszélhetünk a bűnözési struktúrák átalakulásáról, az ok újfent inkább a büntetéskiszabási szabályok megváltozásában keresendő.Ugyancsak javuló tendenciát mutat, hogy mind kevesebb terheltet tartanak előzetes letartóztatásban; az öt évvel ezelőtti 4500-hoz képest ma alig 3800-at. – Ebben a bíróságok munkáján kívül szerepe lehet egy uniós irányelv 2014-es átültetésének is, azóta az ügyészek húsz százalékkal kevesebb esetben indítványozzák ezt a fajta kényszerintézkedést, ugyanakkor sajnálatosan ez nem jelenti az alternatív intézkedések azonos mértékű terjedését – emelte ki Vig Dávid.

Az összesen 231 fiatalkorú fogvatartott a teljes fogvatartotti sokaság 1,26 százaléka csupán, számuk lassú csökkenést mutat. A 14–24 éves elítéltek öt éve még kétezren voltak, mára tíz százalékkal kevesebben lettek. – Ennek egyik fontos oka a bűnelkövetők átlagos életkorának dinamikus növekedése: míg 1995-ben egy átlagos elkövető 29,5 éves volt, tavalyelőtt már több mint 34 – ismertette a kriminológus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.