Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

A „civilek” sem várják üres zsebbel az év végét

A volt kormányszóvivő által vezetett alapítvány is félmilliárd forintot kapott.

Hutter Marianna
2016. 12. 22. 20:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak az Országos Roma Önkormányzat járt jól azzal, hogy a kormány év vége előtt több mint tízmilliárd forintot osztott szét civil és egyéb szervezetek között. A pénzosztásról a Magyar Közlöny keddi száma rendelkezett, kiderült belőle: Fidesz-közeli személyekhez köthető alapítványoknak is jutott a bőkezű támogatásból. Például félmilliárd forintot kap az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány arra, hogy egyszülős családokat támogató központot hozzon létre Budapesten. Az összegből költhetnek szervezetfejlesztésre is. Az alapítvány elnöke Nagy Anna, aki korábban az Orbán-kormány kormányszóvivője volt. Bár a szervezetnek félmilliárd jut, az egyedülálló szülők a mindennapokban szinte semmilyen plusztámogatást nem kapnak. Például egy egyedülálló szülő gyermeke nem jogosult alanyi jogon sem ingyenes tankönyvre, sem kedvezményes étkezésre az óvodákban vagy az iskolákban.

Ugyancsak jól járt a mindössze idén januárban megalakult Fiatal Családosok Klubja, amelynek alapítója Újbuda fideszes alpolgármestere, Király Nóra. A klub harmincmillió forintot kapott arra, hogy a családok érdekvédelmét, társadalmi szerepének elismertetését elősegítő programokat szervezzen, továbbá az anyaságot népszerűsítő tevékenységeket végezzen. Ez a szervezet legutóbb akkor került a figyelem középpontjába, mikor a bálványosi szabadegyetemre (Tusványos) Rogán Antal propagandaminiszter feleségét hívták meg egy kerekasztal-beszélgetésre, amely az anyaság és a karrier összeegyeztethetőségéről szólt. Rogán Cecília végül nem ment el a beszélgetésre, mert nem tudta vállalni a hosszú utat, ám azon a hétvégén talált más, érdekes programot magának: a Forma–1 Magyar Nagydíjon vett részt nézőként. A közlönyből kiderül az is, hogy nyolcvanmilliós támogatás járt a Szövetség a Nemzetért Alapítványnak, ám hogy pontosan mire kapták ezt az összeget, az nincs megszabva, „támogatás” címén rendelkeznek róla.

Az alapítvány képviselőjeként a fideszes országgyűlési képviselő, László Tamás van megjelölve a civil szervezetek névjegyzékében. A honlapjuk szerint egyébként kuratóriumi elnökként még a volt honvédelmi minisztert, Hende Csabát jelöli meg, de az alapítvány fenntartásában lévő Polgárok Háza weboldala már László Tamást nevezi meg ugyanezen a poszton. Nem ez az egyetlen elavult információ a portálon, a „legfrissebb” közhasznúsági jelentés is nyolc évvel ezelőtti: 2008-as, és e szerint a Polgárok Háza ügyvezetője pedig nem más, mint Kubatov Gábor, a Fidesz egyik alelnöke.

Szintén jutott támogatás a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének. Ők a tízmillió forintos összeget egyebek közt „a női érdekekkel foglalkozó civil szervezeteket segítő és közösségteremtő programok szervezésére, illetve a női szempontok közgondolkodásban történő erősítése érdekében” használhatják fel. A szervezet alapítója és tiszteletbeli elnöke Ékes Ilona, aki korábban a Fidesz országgyűlési képviselője volt. Az alapítványokon kívül a kedvezményezettek között található a Schmidt Máriához köthető Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány. Számukra egymilliárd forintot ad a kormány arra, hogy az idén elhunyt Nobel-díjas Kertész Imrének emléket állító központot alapítsanak. (Erről részletesebben a 13. oldalon számolunk be.)

A kormány támogatásából a felsoroltak mellett jutott még egyebek között a nyílt örökbefogadások elősegítésére, ifjúsági rendezvényekre, tehetségek támogatására, határon túli bölcsődék, óvodák kialakítására, belföldi hospice-ház létrehozatalára, koraszülöttek diagnosztikájára és terápiájára is. Emellett 1,6 milliárd forinttal támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt is, hogy létrejöjjön a Roma Oktatási és Kulturális Központ. Rétvári Bence illetékes államtitkár szerint az érintettek a számukra megítélt támogatás összegét még az idén, valószínűleg a két ünnep között megkapják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.