A dél-pesti kórház szerint nem történt mulasztás

November végén holtan találtak egy nőt a kórház egyik mosdójában.

MTI
2016. 12. 21. 19:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közleményben felidézték: az elhunyt nőre november 27-én reggel a legfelső emeleten, a látogatói mellékhelyiségben, egy belülről elreteszelt fülkében talált rá egy takarítónő, amikor a bezárt fülkét akarta kinyitni. A fülke teljesen zárt, „normál körülmények között” nem lehet belátni. Korábban nem akarták kinyitni, és senki nem jelzett azzal kapcsolatos problémát – tették hozzá. Hangsúlyozták: a kórház személyzete nem tudott és nem is tudhatott arról, hogy a nő a kórház területén van.

A rendőrségi szemle és a kórházi belső vizsgálat eredményeként megállapítható – közölték –, hogy az elhunyt hajléktalan, akinek több krónikus betegsége volt, és az intézményben többször kapott orvosi ellátást, azonban halálakor nem kezelték.

A kórház részéről az „orvosszakmai mulasztás kizárható” – emelték ki.

A halál oka szívelégtelenség. A hatósági igazságügyi orvos szakértői vélemény és a kórházi belső vizsgálat alapján megállapították, hogy a nő legkorábban november 25-én, a munkaidő után zárkózhatott be a mellékhelyiség fülkéjébe, és ezután hunyt el – olvasható a közleményben.

Azt írták: a vizsgálat alapján intézkedéseket tettek a hasonló esetek elkerülésére. Ezek között említették, hogy az októberi után ismét felújították a nyilvános látogatói illemhelyeket, megszüntették a fülkék teljes zártságát úgy, hogy lerövidítették ajtajuk alsó részét, az ajtókat pedig szükség esetén kívülről is nyitható zárral szerelték fel.

Jelezték: a fővárosi kormányhivatal népegészségügyi főosztályának november 29-én lefolytatott, rendkívüli vizsgálata és helyszíni szemléje megállapította, hogy az intézet takarítási és higiéniai előírásai megfelelnek a szakmai előírásoknak és elvárásoknak.

Mint írták, a takarítást fenntartói támogatással részben intézeti hatáskörbe veszik vissza azért, hogy biztosítsák a magasabb színvonalat. Az intézmény őrzését és védelmét ellátó szolgálatot ismét utasították, hogy mindennap a késő esti órákban járja be a mosdókat és a közösségi tereket. A kórház közösségi tereiben rövid időn belül fenntartói támogatással kamerarendszert szerelnek fel.

A Jahn Ferenc-kórház a közleményben együttérzését fejezte ki a nő halála miatt, egyúttal elnézést kért azoktól, akiket az eset felkavart.

A kórház sajnálja a történteket, de visszautasítja a „rosszhiszemű híreszteléseket\" – írták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.