A rendőrség vizsgálhatja a mentők késlekedését

Jövőre 169 új járművet vásárol az Országos Mentőszolgálat a ma megjelent közbeszerzési értesítő szerint.

Horváth Csaba László
2016. 12. 30. 16:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Büntetőfeljelentést tett a fideszes Tényi István az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) késlekedése miatt, miután lapunk beszámolt róla, hogy az előirányzott 15 percen belüli kiérkezést még a főváros viszonylag központi területén sem tudják garantálni a mentők. Lapunk munkatársa december 20-án lett rosszul, ám a szirénázó mentőautó csak 2 óra 8 perccel bejelentésünk után érkezett ki a Magyar Nemzet szerkesztőségéhez. Elsőként egy mentőorvos érkezett – személygépkocsival – 44 perccel riasztásunk után, aki megállapította, hogy kollégánkat a sürgősségi osztályra kellene szállítani, ezért ő is mentőért telefonált. Ennek ellenére is több mint két órába telt, mire a mentőautó megérkezett a helyszínre. Az eset kapcsán Tényi foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt tett feljelentést a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.

Mivel nem egyedi esetről van szó, megkerestük kérdéseinkkel az OMSZ-t is. Arról érdeklődtünk, mennyire gyakori, hogy ekkora késéssel érnek ki a mentőegységek, illetve mi az oka a rendszeres csúszásoknak (létszámhiány, szervezési problémák?). Győrfi Pál kommunikációs és pr-igazgató munkatársa visszajelzett, hogy levelünket megkapták. Azonban a jelek szerint nemcsak a segítségnyújtás, a válaszadás is lassan halad, sürgetésünk ellenére egy hét múltán sem kaptunk választ.

Közben a ma megjelent közbeszerzési értesítő szerint 169 mentőjármű beszerzésére írt ki pályázatot az OMSZ. A hirdetmény szerint úgynevezett C típusú, hátsókerék-meghajtással rendelkező, új állapotú mentőgépjárműveket vásárol az OMSZ. A C típusú autók esetrohamkocsikat jelölnek, ezekből a mentőszolgálatnál sok fut, köztük Volkswagen Crafter típusú mentőautók. A beszerzés összege nem ismert, de a szerződés két évre szól, vagyis ez idő alatt kell leszállítani a járműveket a mentőszolgálatnak.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.