Az angyaltól kívánhattak Erdély árvái

Sok gyermekről lemondanak szülei, ha külföldre mennek dolgozni, másokat a rokonok adnak be az intézménybe.

Velkei Tamás
2016. 12. 27. 9:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Kedves Angyal!

Szeretettel köszöntelek Tusnádfürdőről, a Szent Ferenc Alapítványtól. VI. osztályos, 12 éves vagyok. Van három testvérem. Az én hobbim a sportolás és a kézműves-foglalkozások. És szeretnék kérni tőled egy gitárt és egy kicsi édességet. Előre is köszönöm a kért ajándékokat. És kívánok neked boldog karácsonyt és kegyelmekben gazdag új évet!”

A fenti pár sort egy erdélyi árva kislány írta az angyalnak, „akitől” 11 éve kívánhatnak a Szent Ferenc Alapítvány házaiban élők. A kívánságok az ötletgazda Érsek Emese bírónő és több segítője segítségével jutnak el olyanokhoz, akik örömmel teljesítik a kéréseket.

Nagyváradra, a Szent Angéla gyermekvédelmi központba tartunk, hogy részesei lehessünk, amint eljutnak az ajándékcsomagok a gyermekekhez. Az ebédlő falán körben fényfüzér fut, az egyik sarokban fenyőfa áll, alatta megannyi hatalmas, színes papírba csomagolt doboz. A teremben nemcsak a bent lakó gyermekek ülnek a megterített asztaloknál, hanem azok a segítők, tanárok is, akik egész évben áldozatos, önzetlen munkával támogatják a gyermekek fejlődését, tanulását.

– Imádkozzunk azért, aki fényt, szeretetet, együttérzést hozott életünkbe, és azokért, akik segítettek e ház lakóin – mond rövid köszönetet Kiss Albert apát, kanonok. A gyerekek Berci atyája ezután arra kéri a összegyűlteket, hogy kört alkotva fogják meg egymás kezét, és mondják el a Miatyánkot.

Megkezdődik az angyal ajándékainak kiosztása. Barbi kap elsőként egy hatalmas dobozt, akkorát, hogy alig tudja elcipelni. Az ajándékért szólított gyermekek mindegyike átöleli Csilla nénit: a legkisebb lakó, a hétéves Denisza nem is az ajándékát kéri előbb, hanem egy nagy ölelést – mintha soha nem akarná nevelőjét elengedni, úgy szorítja a kislány Bartos Csillát. A gyerekek megvárják, amíg mindenki megkapja a csomagját, azután egyszerre látnak a kibontáshoz.

Nórát kérdezik a többiek, mit kapott az angyaltól: „Még nem tudom, ilyenkor csak boldog vagyok.” – Ó, épp ez volt az álmom! – kiáltja örömében a 12 éves Eduárd, akinek dobozából egy villogó kerekű gördeszka kerül elő. Barbi újonnan kapott rénszarvasos mamuszát próbálgatja – egész este nem kerül le a lábáról. A váradi ház kis lakóinak minden kívánságát egy Budapest melletti községben élő házaspár teljesítette, akik nem szeretnék felfedni kilétüket.

A gyerekek és a vezetők készítettek Berci atyának egy párnát, amelyet az árvaház lakóinak fényképe díszít. De nem csak ő kap a figyelmességből, jut Fehér Éva és Rozina Erzsébet matematika-, Harácsek Klementina fizika-, Botos Zita angoltanárnőnek, továbbá Rácz Rozi néninek, aki korábban e házban élt családjával, s aki rengeteget segít a gyermekeknek. Kapott ajándékot Bruncsák Gyöngyi, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat váradi elnöke és Krajnik Norbert, aki egész évben adományokat szervez, sportolni viszi a gyermekeket, s még a karácsonyi paszulysalátát is ő készítette. A ház vezetésére szintén gondolt egy angyal (egy rendszeresen adományozó nagyváradi hölgy), aki porszívóval lepte meg Bartos Csilláékat.

Amíg a gyerekek a játékokat próbálgatják, mi a felnőttekkel váltunk pár szót. Szabó Péter Magyarországról érkezett, Bartos Csilla mellett ő a ház másik vezetője. Péter azt mondja: amíg idehaza élt, a felnőtteknek próbált segíteni, kevés sikerrel, s mivel jó ügyet szeretett volna szolgálni, Bihar megye határon túli oldalára költözött, Váradon lelte meg azt a helyet, ahol a gyermekekért tehet valamit. Bartos Csilla – aki 19 évesen tudta meg, hogy őt is örökbe fogadták – elmeséli, egy támogató budapesti házaspárnak köszönhetően idén végre ki tudták cserélni az ablakokat, ahogy a magyar pár segítségével szigetelték le a padlást is. Ma 13 gyermek él itt, 7-től 21 évesig. Szerény körülmények között, ám családias hangulatban.

Közeleg az est vége, a lefekvés ideje. Másnap, aki teheti, hazalátogat, vannak azonban, akikért soha nem jönnek. Sokan kerülnek a mélyszegénység miatt árvaházba, sőt az alapítvány kötelékében él olyan gyermek, aki négyéves koráig hajléktalanként élt szüleivel. Ám a legtöbben más okból kerülnek családjuktól távol: sokak édesanyja, amikor új párt talál, előző kapcsolatából született gyermekeitől egyszerűen megválik. Másoknak külföldre mennek dolgozni a szülei, és – mielőtt elutaznak az országból – rokonoknál hagyják a gyermekeket, akik aztán hamar rájuk unnak, és árvaházba adják őket. Itt egyre jobb körülmények között élhetnek, hiszen 2016-ban már állami támogatásban is részesült a nagyváradi árvaház.

Bartos Csilla 2012-ben egy csíksomlyói lelkigyakorlaton találkozott Böjte Csabával, aki felkérte, vezesse a leendő váradi házat, amelyet akkor kapott meg a ferences szerzetes alapítványa az orsolyita nővérektől. Csilla igent mondott, még ha nehéz feladatra vállalkozott is. A ház ugyanis szinte teljesen üres volt, a legtöbb bútort a Facebookon szerezte adományokból, de még a kazánt és a tüzelőt is. Azóta berendezkedtek, egy termet még kis kápolnának is kineveztek, ahol minden este imádkoznak, és megbeszélik a nap eseményeit. (V. T.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.