Élelmiszer-rendőrséggé alakulna a Nébih

Továbbfejlesztik az élelmiszerlánc-biztonsági elemző rendszert.

MTI
2016. 12. 30. 6:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napilap megkeresésére a hatóság közölte, hogy jövőre továbbfejlesztik az intelligens élelmiszerlánc-biztonsági elemző rendszert, a cél egy korszerű kockázatelemzési rendszer kialakítása, amely hatékonyan segíti majd a nyomonkövethetőség vizsgálatát. A fejlesztéssel a meglévő rendszereket optimalizálják és továbbfejlesztik, így minél több információ kerülhet a rendszerekbe.

A Nébih tájékoztatása szerint a kiemelt ügyek igazgatósága 2016-ban is számos esetben derített fel illegális tevékenységeket, majd hozott nyilvánosságra élelmiszerlánc-hamisítási, csalási ügyeket. Folytatódott az illegálisan működő, egyebek között internetes kereskedő vállalkozások tevékenységének ellenőrzése is.

A hivatal munkatársai idén több mint 989 tonna terméket vontak ki a forgalomból, mintegy 588 ellenőrzés során 27 esetben függesztették fel a vállalkozások működését, és mintegy 380 millió forintnyi bírságot szabtak ki.

A Nébih felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszer-ágazatban mintegy 200 ezer vállalkozás működik, és ezeknek több mint 90 százaléka tisztességesen dolgozik, és bővült a legális piaci szereplők köre.

Jövőre a Nébihnek az egyik legnagyobb kihívást az ősszel megjelent madárinfluenza jelentheti, amely a hazai baromfiállományban már most is komoly károkat tett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.