Havas Szófia szabadon gyalázhatja '56-ot

Elutasította a rendőrség a Jobbik feljelentését.

Katona Mariann
2016. 12. 29. 14:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem valósult meg a kommunizmus bűneinek tagadása a rendőrség szerint akkor, amikor az MSZP-s Havas Szófia október 23-án az orosz állami televízió egyik műsorában gyalázta az 1956-os forradalmat és szabadságharcot. A szocialista politikus – többek között – arról beszélt: „Ezek a nácik fegyverrel járták a házakat, keresték a kommunistákat, zsidókat. Ezek nem radikálisok, hanem a legvalódibb fasiszták”.

A Jobbik már a történtek kirobbanása után feljelentést tett a kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása miatt, és két feljelentés-kiegészítés elrendelése után a rendőrség most lényegében lezárta az ügyet. Szávay István, a párt országgyűlési képviselője ma számolt be arról, hogy a két hónapig tartó vizsgálat után „kiváló karácsonyi ajándékként” kapta meg a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda vagyonvédelmi osztályának levelét. Ebben azt írták, hogy Havas Szófia a nyilatkozataival nem valósította meg a büntető törvénykönyvben szereplő büntetett.

Kizárólag a forradalomhoz kapcsolódóan számol be olyan, szerinte bekövetkezett eseményekről, amelyeket saját meggyőződése, nézőpontja szerint igyekszik megítélni és láttatni – olvasható a rendőrségi elutasításban.

Szávay István szerint elképesztő és felháborító, hogy az 1956-os forradalom 60. évfordulóján „ilyen ítéletet tudott magából kiizzadni Orbán Viktor ügyészsége”. Ezzel ugyanis szerinte azt mondták ki, hogy ma Magyarországon még mindig szabadon lehet gyalázni a forradalmat, annak hőseit és mártírjait.

A jobbikos politikus úgy véli, hogy egy másik tanulsága is van az ügynek, hiszen nem látni, hogy az MSZP-ben bármilyen felelősségre vonás is történt volna.

A sokszorosan megújult és demokratikus MSZP-ben ezek szerint a mai napig is létjogosultsága van bolsevik eszméknek – mondta.

Havas Szófia egyébként a történtek után a Magyar Nemzetnek adott interjújában arról beszélt, hogy nincs konszenzus 56-ról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.