Két stadion árából épül meg a rákosmenti sportcsarnok

6,5 milliárdba kerül a multifunkciós központ, 1990 óta tervezik, és két éve ígérte meg Orbán Viktor.

MNO
2016. 12. 28. 20:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány egyetért a Budapest XVII. kerületi, rákosmenti multifunkcionális csarnok, valamint a hozzá kapcsolódó szabadtéri sportlétesítmények megvalósításával. A beruházás 6,51 milliárd forint összegű költségvetési forrásból valósul meg 2016–18-ban, derül ki a szerda este megjelent Magyar Közlönyből.

Az épület és a park kialakítását már 1990 óta folyamatosan tervezik. Nemcsak sport- és kulturális rendezvények lennének itt, de vásárokat, nemzetközi kongresszusokat is tartanának benne. 2014 márciusában Orbán Viktor miniszterelnök már megígérte, hogy felépítik, és az állam beszáll a költségekbe, mégsem történt előrelépés. A tetszhalott állapot múlt csütörtökön ért véget, akkor Riz Levente helyi fideszes polgármester jelentette be a Facebookon, hogy megvalósul a projekt. Közlése szerint mászófaltól wellness-központon át streetball-pályáig minden lesz az új csarnokban és környékén.

Egy másik, szerdán megjelent határozatból az is kiderül, hogy a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítja a beruházást. Ezért szakhatósági jelentéseket kell beszerezni. Viszont, hogy a projekt gyorsan meglegyen, nehogy megakasszák véletlenül, építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni, és településképi bejelentési eljárásnak nincs helye.

A 6,5 milliárd forint stadionviszonylatban a kiadási középmezőnyre elég. Például a Makovecz-stílust követő, a miniszterelnök felcsúti szomszédságában felhúzott Pancho Aréna ára 3,8 milliárd forint volt, Székesfehérváron pedig közel 15 milliárd forint megy el a Sóstói Stadion építésére.

A kormány emellett még két sportügyi beruházásról is döntött: a bonyhádi sportlétesítmény felújítására majd 700 millió forintot, az Európai Makkabi Játékok megrendezésére 3 milliárdot különített el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.