Kiemelt beruházás lehet a Telekom-székház építése

Tavaly még nyílt háborút folytatott a kormány a cég ellen, úgy tűnik, mára fordult a kocka.

Horváth Csaba László
2016. 12. 02. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítaná a kormány az új, IX. kerületi Telekom-székház megépítésével kapcsolatos hatósági ügyek intézését – derült ki a kormány oldalán megjelent rendelettervezetből.

A Nemzetgazdasági Minisztérium indoklása szerint a kabinet több mint tízmilliárd forint költségvetési bevételre számít az építkezésből. Mint írták, az összesen 40 milliárd forint értékű beruházás üzembe helyezését követően 50 új munkahely jöhet létre, ez pedig a foglalkoztatottak után fizetett adókon és járulékokon keresztül pozitív hatással van a költségvetésre is. Az építkezésen közel ötezer fő dolgozik majd magyar alvállalkozók alkalmazásában.

A javaslat pikantériája, hogy a kormányzat éppen egy évvel ezelőtt folytatott kommunikációs hadjáratot a Magyar Telekom ellen, miután a társaság szerződést bontott Kovács Ákossal, mondván, nem egyeztethető össze a cég értékrendjével az énekes egyik nyilatkozata. Az előadóművész az Echo TV-ben arról beszélt, hogy szerinte a nőknek nem az a dolguk, hogy annyi pénzt keressenek, mint a férfiak. A kormányzat ezután utasította az összes minisztériumot és minisztériumi háttérintézményt, hogy mondják fel előfizetői szerződéseiket a Magyar Telekommal.

Kovács Zoltán kormányszóvivő később finomított, közölte: a mobilinternet-előfizetéseket mondják fel. Mint mondta, a kabinet megdöbbenéssel értesült a Telekom lépéséről, amely „meggyőződésünk szerint mind a magyar alkotmány szellemével, mind pedig betűjével ellentétes”. Úgy fogalmazott: elképzelhető, hogy ez Németországban lehetséges, de „mi elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ma Magyarországon bárkit véleménye és nézetei miatt ilyen formában diszkriminálni lehessen”.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda pedig a TV2 műsorában arról beszélt, hogy nyíltan megsértette a magyar alkotmányban szereplő, a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságáról szóló részt a Magyar Telekom, amikor felbontotta a támogatói szerződését Kovács Ákossal az énekes nőkről tett kijelentése miatt. Rogán Antal akkor szimbolikus lépésnek nevezte, hogy a kormány arra utasította a minisztériumokat és háttérintézményeiket, hogy bontsanak szerződést a telekommunikációs céggel. 

Hangsúlyozta, hogy a Magyar Telekom visszaélt azzal a lehetőséggel, hogy van pénze, azt csinál, amit akar. Majd hozzátette: minden magyar polgár nevében kifejezzük, hogy nem lehet bármit megtenni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.