Hatalmas irodaházat épít a Telekom

A piacvezető távközlési cég a Groupama Aréna mellett hozza létre új központját.

Bodacz Péter
2016. 11. 15. 15:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány éve még a különadók kivetése miatt kedvezőtlenné váló hazai vállalkozói környezetre panaszkodott a Magyar Telekom, ám a piacvezető távközlési szolgáltató ma már az ország legnagyobb irodaházának alapkőletételét ünnepelhette. A társaság 58 ezer négyzetméteres központja Budapesten, az Üllői út és a Könyves Kálmán körút találkozásánál, a Groupama Aréna szomszédságában épül meg 2018 második feléig. Noah Steinberg, az ingatlanfejlesztő Wing Zrt. elnök-vezérigazgatójának szavai szerint a csaknem 50 milliárd forintos beruházással az ország leginnovatívabb irodaháza épül meg. A létesítményt egyébiránt nem vásárolja meg a Telekom, hanem hosszú távon fogja bérelni azt a Wingtől. A beruházást banki konzorcium finanszírozza, amelynek tagjai az UniCredit Bank Hungary és a K&H Bank.

A társaság jelenleg hat irodaházban működik, a jelenlegi központ például a Krisztina körúti volt Matáv-székház, a vállalati ügyfeleket kiszolgálni hivatott T-Systems irodaháza pedig a Budafoki úton van. Mint azt Christopher Mattheisen, a Telekom vezérigazgatója elmondta, az, hogy egy nagy komplexumba telepítsék a vállalat minden részlegét, már régi terv és egyszerre több célt szolgál. Egyrészt arra számítanak, hogy ezáltal gazdaságosabban fog tudni működni a társaság, másrészt pedig sikerül fokozni a hatékonyságot. A Könyves Kálmán körúti új központban összesen 4500 alkalmazott fog dolgozni, de lesz mód rekreációra is, hiszen az épület tetején futópályát és konditermet is kialakítanak.

– A korábbi ipari forradalom jelentőségét is meghaladó, a digitalizáció, automatizálás, elektromobilitás által vezérelt változások korában azok az országok lehetnek majd sikeresek, amelyek megtalálják a stratégiai együttműködés lehetőségét az új korszak zászlóshajóival – fejtette ki a rendezvényen a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szavai szerint a Telekom élen jár Európában a digitális gazdaságra való átállásban, a cég beruházása egyértelműen hosszú távú elköteleződést jelent.

A német hátterű Magyar Telekom és az állam együttműködése nem csak a gesztusok szintjén létezik. A társasággal 2014 februárjában írt alá stratégiai megállapodást a kabinet. Akkor jelentette be Orbán Viktor, hogy a Telekom valósíthatja meg a teljes szélessávúinternet-lefedettséget, 2018-ig. A több száz milliárdos beruházás finanszírozásában részt vesz a magyar állam is.

Az új Telekom-székház építési munkálatait a Market Zrt. végzi. Az Orbán Viktor baráti köréhez sorolt Garancsi István érdekeltségébe tartozó építőipari társaság számos óriásberuházás kivitelezését nyerte el az elmúlt években.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.