Mégis nyomoznak Havas Szófia gyalázkodása miatt

A rendőrség szerint nem, az ügyészség szerint viszont kell nyomozni az ügyben.

Katona Mariann
2016. 12. 30. 14:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habár a rendőrség elutasította a jobbikos Szávay István feljelentését az MSZP-s Havas Szófiának az 1956-os forradalmat gyalázó nyilatkozata miatt, az ügyészség mégis elrendelte a nyomozást. Szávay István a Magyar Nemzetnek azt mondta, telefonon tájékozódott a Fővárosi Főügyészségnél, ahol azt közölték vele, hogy már kedden hatályon kívül helyezték a rendőrségi elutasító határozatot. Az erről szóló levelet a jobbikos képviselő várhatóan hamarosan kézhez is kapja.

Az pontosan nem derült ki, hogy a nyomozás mi miatt indul, de Szávay István korábban a nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása miatt tett feljelentést. Arra hivatkozott, hogy az MSZP-s politikus kijelentéseivel egyértelműen az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni kommunista terror jogosságát igyekezett igazolni.

Ismert, Havas Szófia október 23-án az orosz állami televízió egyik műsorában – többek között – arról beszélt: „Ezek a nácik fegyverrel járták a házakat, keresték a kommunistákat, zsidókat. Ezek nem radikálisok, hanem a legvalódibb fasiszták.”

A rendőrség azzal utasította el a feljelentést, hogy ez nem a kommunizmus bűneinek a tagadása, Havas Szófia ugyanis „kizárólag a forradalomhoz kapcsolódóan számol be olyan, szerinte bekövetkezett eseményekről, amelyeket saját meggyőződése, nézőpontja szerint igyekszik megítélni és láttatni”.

Szávay István megismételte, miután nem látszik, hogy az MSZP-ben bármilyen felelősségre vonás történt volna, kiderült, hogy a magát demokratikusnak nevező szocialista pártban a mai napig is helye van bolsevik eszméknek.

 A Büntető törvénykönyv szerint egyébként aki nagy nyilvánosság előtt a nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek által elkövetett népirtás vagy más, emberiesség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja, jelentéktelen színben tünteti fel, vagy azokat igazolni törekszik, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.