MSZP: Tárgyalunk Botkával a miniszterelnök-jelöltségről

Molnár Gyula pártelnök szerint pont azt a politikát képviselik, amit a szegedi polgármester javasol.

MNO
2016. 12. 23. 8:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MSZP vezetése támogatja Botka Lászlót is abban, hogy ő legyen 2018-ban a demokratikus ellenzék miniszterelnök-jelöltje – írja pénteki közleményében a Magyar Szocialista Párt elnöke, Molnár Gyula utalva arra, hogy a szegedi polgármester a héten bejelentkezett arra, hogy 2018-ban ő legyen a baloldali pártok kormányfőjelöltje.

Botka a 168 Órának adott interjújában három feltételhez kötötte az indulását: közös ellenzéki listát akar, és azt, hogy az egyéni jelöltekről előválasztáson döntsenek, továbbá megállapodást kell kötni az új baloldali politikáról is. Molnár pénteki közlése szerint erre nyitottak, ezért felkérte Botka Lászlót, hogy az MSZP következő elnökségi ülésén tárgyaljanak a menetrendről, tervekről és az ország számára nyújtott programról, ami 2018-ban az egyetlen valódi sikerhez: a Fidesz legyőzéséhez vezet.

Az MSZP elnöke szerint az új baloldali megalakításához nemcsak a valós erővel rendelkező baloldali pártokkal kell egyeztetni, hanem civilekkel és szakszervezetekkel is. 

A héten a Magyar Nemzet több baloldali politikust is megkérdezett arról, hogy támogatja-e Botka jelöltségét. Hajrá, előre! – reagált a hírre a szocialisták sajtófőnöke, Nyakó István, aki elmondta, hogy már többször kérték a szegedi politikust a jelöltségre, ezt most fogadta el. Tehát nem a pártját kell meggyőznie az alkalmasságáról.

Sokkal inkább a többi baloldali tömörülést: Gréczy Zsolt, a DK sajtófőnöke szerint a pártjának nincs kifogása a közös lista ellen. Az előválasztástól sem zárkóznak el, ugyanakkor szerintük több olyan időközi választás is volt, ahol ellenzéki jelöltek úgy nyertek, hogy előtte nem tesztelték őket a választókon. Az Együtt viszont az előválasztást támogatná, de saját listát állítanának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.