Nem foglalkozik a parlament Áder kifogásaival?

Három visszaküldött törvény közül kettő esetében figyelmen kívül hagynák az államfő véleményét.

MNO
2016. 12. 08. 20:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, az Erzsébet tér állami kézbe adásával és a villamos energiáról szóló törvény módosításával kapcsolatban sem foglalkoznak Áder János észrevételeivel.

Az államfő december 2-án küldte vissza megfontolásra a parlamentnek azt a törvényt, amely állami tulajdonba vette volna a budapesti Erzsébet teret. Kövér László házelnöknek címzett levelében azzal indokolt, hogy vagyonátadás nem történhet meg a tulajdonos fővárosi önkormányzat döntésének mellőzésével, és a törvény előkészítése során sem a Fővárosi Közgyűléssel, sem a főpolgármesterrel nem egyeztettek. Rámutatott, hogy a jogalkotásról szóló törvény előírja: a jogszabály előkészítője köteles gondoskodni arról, hogy állami, helyi önkormányzati vagy más szervezetek élhessenek a jogállásukat vagy a feladatkörüket érintő jogszabályok tervezeteinek véleményezési jogával.

A törvényalkotási bizottság azonban kifejezetten cáfolja Áder János visszaküldő levelének lényegét: úgy vélik, az egyeztetés nem kötelező, ha az állam az átvett ingatlanhoz kapcsolódó feladatot is átveszi – írja a Hvg.hu.

Áder János október végén küldte vissza a parlamentnek a villamos energiáról szóló törvény módosítását, amely a szélerőművek létesítésének szabályain szigorított. Az államfő akkor azt írta: nem ért egyet a módosítással, mert az nem segíti a párizsi klímamegállapodás végrehajtását, ellentétben áll a megújuló energia hasznosításáról szóló, 2010 és 2020 közötti cselekvési tervvel, és indokolatlan adminisztratív korlátozásokat vezet be. Összegzése alapján a módosítások ellehetetlenítik a szélerőművek, szélerőműparkok építését, és veszélyeztetik a szélenergia részarányának növelésére vonatkozó célt.

A bizottság azonban egy szóval sem érinti az államfő kifogásait, csak megismétli a kormány álláspontját, mely szerint „hazánk területének mindösszesen körülbelül a 7 százaléka alkalmas arra, hogy bevonják a szélenergia-termelésbe. A Magyarországon alkalmazott megújulóenergia-termelő megoldások közül a szélerőművek fel- és leszabályozási költsége a legmagasabb, környezeti viszonyaink a nap- és a geotermikus energia használatát teszik indokolttá és gazdaságossá” – olvasható a portálon.

Egyedül a gyógyszertárak tulajdonviszonyait érintő hatósági vizsgálat ügyében vették figyelembe az államfő tanácsait: elfogadták, hogy helyszíni vizsgálatot, házkutatást csak előzetes ügyészi jóváhagyással lehessen végezni. Az ügyészség pedig ezt csak akkor adhatja meg, „ha az egészségügyi államigazgatási szerv valószínűsíti, hogy más vizsgálati cselekmény nem vezetne eredményre”, sőt még az is „észszerű megalapozottsággal feltételezhető”, hogy az érintettek a helyszínen található bizonyítékokat „önként nem bocsátanák rendelkezésre vagy felhasználhatatlanná tennék”. A házkutatást „lehetőleg az érintettek jelenlétében kell elvégezni” a módosító indítvány szerint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.