Nem kért a Jobbik jókívánságaiból Köves Slomó

Úgy véli, hatékonyabb lenne, ha ott adnának hangot gesztusaiknak, ahol eddig „a sötétség nyert teret”.

MNO
2016. 12. 28. 13:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hanuka alkalmából engedje meg, hogy tisztelettel köszöntsük Önt és a hívő közösség minden kedves tagját! Jelen sorainkkal áldott, békés és boldog ünnepet kívánunk, hogy az emlékezés és az örvendezés eme időszaka lehetőséget nyújtson a lelki megújulásra, s mint a fények ünnepe, árasszon valódi világosságot, amely képes utat mutatni” – írta hanuka alkalmából Vona Gábor pártelnök és Mirkóczki Ádám szóvivő.

Köves Slomó nyílt levelében válaszul azt írta, „az utóbbi években megtisztelő szokássá vált, hogy az év végi ünnepi időszakban a magyar közélet szereplői a karácsonyi jókívánságok mellett, hanukai üdvözletet is küldenek”. Az ilyen üdvözleteket és magát a jelenséget nagyrabecsüléssel szoktuk fogadni – emelte ki. Azonban hozzátette: a Jobbik üdvözlete inkább csak meglepte, talán még zavarba is hozta.

„Az Önök pártja ugyanis számtalanszor tanúbizonyságot tett arról, hogy a hazai zsidó közösség tagjait nem tekintik a magyar nemzet egyenlő elbírálást érdemlő tagjainak” – fogalmazott Köves Slomó. Ezután Gyöngyösi Márton, Baráth Zsolt és Novák Előd mellett Vona Gábor szavait hozta fel példának, és közölte: a kijelentéseket soha senki nem vonta vissza, nem tették nyilvánvalóvá, hogy az „eszmék elfogadhatatlanok”.

„Meglehet, egyfajta gesztusként szánták hanukai jókívánságaikat, de hatékonyabbnak tartanám, ha azokon a fórumokon adnának hangot gesztusaiknak (ha és amennyiben ezek őszinték), ahol eddig a gyűlölet, a gyalázat és nem utolsósorban a sötétség nyert teret, nem a fény” – zárta levelét a vezető rabbi.

Azt írta, meglepte a köszöntésünk, pedig azt csupán egy őszinte gesztusnak szántuk, mint Magyarország soron következő kormánypártja – írta Vona Gábor szerda esti, Köves Slomónak címzett nyílt levelében. A Jobbik pártelnöke ebben kifejtette, hogy meg akarja változtatni a XX. századból megörökölt berendezkedést, melyben lövészárkokból lőnek egymásra a felek. Szerinte megörökölte azt a berendezkedést, amelyben az egyik oldal nácizta a magyarokat, a másik pedig hazaárulózta a zsidókat, de ő ebből kiszállna.

Mint alapvetően konzervatív, keresztény indíttatású ember, belekerültem egy szellemi-kulturális erőtérbe, ahol az egyik oldal a magyarokat folyamatosan nácizta, a másik oldal pedig a zsidóságot folyamatosan hazaárulózta. Én pedig tettem, amit a saját oldalam mintái alapján helyesnek hittem. Ez nem felmentés, csupán magyarázat. Megsértettem másokat? Igen. Megsértettek engem? Igen. Aztán rájöttem, hogy ez az egész sehová sem vezet – írta Vona.

A Jobbik vezetője hangsúlyozta, hogy a pártja elnézést kért a korai kijelentéseiért, szerinte a néppártosodás maguk mögött hagyták a kezdeti időszak szellemiségét. Sajnálja, hogy Köves Slomó átaludhatta ezeket az éveket.

Vona elkeserítőnek tartja, hogy a Magyarországi Izraelita Hitközség elnöke nem gesztusként kezelte a levelét. Szerinte megalázás volt az erre kapott válasz, amelyet nem érdemel meg az általa képviselt közösség. Ugyanazt az egy Istent imádjuk. Ön is, én is. Én nem vagyok teológus, mint Ön, de biztosan hiszem, hogy a Jóisten most nem azt várja tőlünk, más vallású magyaroktól, hogy ki-ki a maga jól belakott és megszokott lövészárkában hizlalja a sértettségét, hanem hogy túljussunk ezen és építkezni kezdjünk – evezett hitéleti vizekre Vona.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.