Orbán szólt Ádernek: újra őt jelölik államfőnek

Ezzel hivatalossá vált, hogy a Fidesz az elkövetkező 5 évben újra Áder Jánosban gondolkodik.

MNO
2016. 12. 23. 12:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke felkereste Áder János köztársasági elnököt. Tájékoztatta arról, hogy a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöksége úgy döntött: javaslatot tesz a parlamenti frakciónak, hogy az országgyűlési államfő-választási eljárás során ismét Áder János jelölését és megválasztását támogassa” – közölte Havasi.

A hír nem meglepetés, szerdán az ATV.hu írta meg, hogy a Fidesz dobogókői kihelyezett elnökségi ülésén egyhangúlag döntöttek Áder újrajelölése mellett. Egy nappal később a kormány nem hivatalos lapja, a Magyar Idők is erről cikkezett. 

Áder János újbóli jelölése az államfői posztra azt mutatja, hogy nem minden kérdésben érvényesül Orbán Viktor akarata – ezt Török Gábor mondta a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. A politológus szerint Kövér László házelnök, aki a kormánypárt választmányi elnöke is, még mindig az a politikus, aki képes befolyásolni a Fidesz döntéseit.

Török arra utalva mondta ezt, hogy korábban arról terjedtek pletykák, hogy a miniszterelnök új embert szeretne köztársasági elnöknek. Az elmúlt hetekben, hónapokban Balog Zoltán erőforrás-miniszterről terjedt el, hogy átveheti Áder helyét a Sándor-palotában.

Megtiszteltetésnek tekinti Áder János az újabb köztársasági elnöki megbízatásra szóló felkérést, elfogadásáról karácsony után teszi közzé döntését – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) pénteken az MTI-vel. A KEH közleménye szerint Áder János elnöki tevékenysége elismeréseként tekint a Fidesz elnökségének egyhangú felkérésére.

A köztársasági elnök ugyanakkor tiszteletben tartja mindazon ellenzéki politikusok véleményét is, akik elutasítják jelölését – olvasható a kommünikében.

Úgy fogalmaznak: „Az államfő azonban továbbra sem kíván semmiféle pártcsatározás résztvevőjévé válni, mivel ezt a köztársasági elnökre vonatkozó alaptörvényi rendelkezések eleve kizárják.”

Mint írják, Áder János köszönetét fejezi ki Magyarország mindazon polgárainak, akik az elmúlt években támogatták a Magyarország érdekében és képviseletében végzett tevékenységét, valamint a közös jövőt alapjaiban meghatározó klímavédelem ügyében tett erőfeszítéseit.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.