Sérült ujjbegyei miatt nem vettek ujjnyomot Pharaontól

Még 2015 márciusában próbáltak ujjlenyomatokat venni Orbán körözött szaúdi szomszédjától.

MNO
2016. 12. 23. 7:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Túlságosan sérültek voltak a barázdák az FBI és az Interpol által a kilencvenes évek óta körözött Ghaith Pharaon szaúdi milliárdos ujjbegyein, ezért nem tudtak tőle ujjlenyomatot venni. A férfitól 2015. március 2-án a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai próbálták meg levenni ezeket a jegyeket, de nem sikerült – derül ki Pintér Sándor belügyminiszter írásbeli válaszából, melyet Demeter Márta, Mesterházy Attila és Harangozó Tamás szocialista képviselők kérdéseire adott.

Válaszában tehát Pintér igazolja azt a korábbi kormányzati kijelentést, hogy az elmúlt időszakban a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal üzletelő olajmilliárdosnak lényegében nincsenek ujjlenyomatai. Az az érdeke, hogy a bűnözők, terroristák kiszűrésére is használt ujjlenyomatvétel a jogszabályok szerint elhagyható, ha azokat nem lehet levenni fizikai okokból. A belügyminiszter pedig egy korábbi válaszában azt írta, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal hiába kért pontosítást az FBI-tól Pharaon születési adatairól, még most sem kaptak választ az amerikai hatóságoktól.

Pintér válasza viszont egy újabb kérdést vet fel: az eddigi tájékoztatás szerint Ghaith Pharaon már 2014-ben megkapta a magyarországi tartózkodási engedélyt, tehát kérdéses, hogy miért csak tavaly márciusban, a menekültválság alatti túlterheltség alatt próbálták azt levenni. Az eljárást egyébként először az ammáni magyar–jordán követségen kezdeményezte.

Azt pedig korábbi miniszteri válaszokból tudni, hogy a többek terrorizmusfinanszírozásával és a BCCI bank botrányai miatt korrupciós bűncselekményekkel vádolt üzletember tartózkodási engedélye 2015. december végén járt le, ekkor meghosszabbította, amely idén november 1-én járt le. Nem sokkal azután, hogy a Magyar Narancs megtudta, a kétes hírű szaúdi üzletember Orbán Viktor miniszterelnök Cinege utcai szomszédja, miután megvett egy rezidenciát. Azóta már kiderült az is, hogy egy másik miniszterelnöki szomszéd, Mészáros Lőrinc egy időben, egy vizeken hajókázott Pharaonnal a horvátországi Splitben idén nyáron. Valamint az, hogy Nagy István svájci nagykövet, a kormányfő jó barátja is ismeri a körözött férfit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.