Sok rendőr lesz az utcákon szilveszterkor

Kiemelt figyelmet fordítanak a tömegrendezvények biztonságára szilveszter éjszakáján.

Ambrus Vilmos
2016. 12. 30. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habár közvetlenül fenyegető terrorcselekmény elkövetésére utaló információ nincs a hatóságok birtokában, az ország teljes területén intenzív lesz a rendőri jelenlét szilveszterkor. „Az Európában megnövekedett általános terrorveszélyeztetettségre tekintettel a magyar rendvédelmi szervek kiemelt figyelmet fordítanak a szilveszteri tömegrendezvények biztonságára” – közölte a Belügyminisztérium. Mint írták, a Terrorellenes Koordinációs Bizottság fenntartja a terrorizmus elleni fellépésben érintett magyar szervek emelt biztonsági készültségi szintjét. 

Magyarországon jelenleg a 3-as (közepes) terrorfenyegetettségi fokozat van érvényben, ennek módosítását és a korábban életbe léptetett óvintézkedések szigorítását a hatóságok rendelkezésére álló információk nem indokolják. Nem emelték a terrorfenyegetettség szintjét a karácsony előtti berlini merényletet követően sem. A 3-as fokozatú terrorfenyegetettség azt jelenti, hogy ha a szomszédos államok valamelyikében terrorcselekményt követtek el, akkor annak hatásaként Magyarország fenyegetettségének növekedése valószínűsíthető. Ezt a fokozatot léptetik életbe akkor is, ha az információk a fenyegetettség szintjének növekedésére utalnak az EU, illetve a NATO tagállamában.

„Valamennyi rendvédelmi szerv felkészült arra, hogy bármely, a lakosság biztonságát érintő ellenőrzött információ esetén haladéktalanul megtegyen minden szükséges intézkedést” – írja a szilveszteri rendőri biztosítással kapcsolatos közleményében a Belügyminisztérium. Közölték azt is, a rendvédelmi, valamint a partnerszolgálati együttműködésben az információk cseréje folyamatos. Az információkat a Terrorelhárítási Központ (TEK) folyamatosan összegzi, elemzi és értékeli, különös figyelemmel a külföldi partnerszolgálatoktól érkező adatok esetleges magyarországi vonatkozásaira. A TEK a legmagasabb szinten tartja felderítési kapacitásait.

Az országban egyébként 2014 novembere óta fokozott ellenőrzés is érvényben van, ami azt jelenti, hogy a rendőrség bárkit bárhol igazoltathat, átvizsgálhatja a ruházatot, a gépkocsikat és a közrendere veszélyt jelentő tárgyakat lefoglalhatja.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.