Százmilliós bírságok és patkányok a Hegyvidéken

Az önkormányzati képviselők többsége távol maradt a minden évben megtartandó lakossági fórumtól.

2016. 12. 10. 15:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közlekedési zűrzavarok, komoly, egyenként 50 ezer forintos szabálysértési bírságok, kocsmává alakult dohányboltok, és egyre nagyobb számban feltűnő patkányok borzolják a hegyvidékiek idegeit mostanában – derült ki a XII. kerületi képviselő-testület csütörtöki közmeghallgatásán. A polgármesteri hivatal tanácsterme zsúfolásig megtelt, de a politikusok, azaz az önkormányzati képviselők többsége távol maradt a minden évben megtartandó lakossági fórumtól. A Hegyvidék problémáinak felsorolására Pokorni Zoltán (Fidesz–KDNP) polgármester, helyettese, Váczi János vagy a polgármesteri hivatal valamelyik illetékese reagált.

A közmeghallgatást jelenlétével egyáltalán megtisztelő egy-két önkormányzati képviselő között akadt, aki elmélyülten a telefongombjait nyomogatta, de a pulpitusnak kinevezett asztal mögött a harmadik ciklusát töltő kormánypárti polgármester sem tűnt túl lelkesnek.

A hangulat megélénkült, amikor Tulcsik Edit, az Élhető Hegyvidékért Egyesület elnöke emelkedett szólásra. A civilszervezet vezetője gyorsan a lényegre tért, és azt a számításai szerint 200 millió forintos közlekedési bírságot kérte számon a kerület vezetőin, amelyet a Böszörményi úton autózókra szabtak ki az elmúlt évben.

Az idén februárban kipattant ügyről egyébként a Magyar Nemzet is beszámolt. – A helyszín egy forgalmas csomópont, ahol öt utca találkozik. A Böszörményi út, amelybe beletorkollik a Királyhágó utca, illetve amelyből merőlegesen nyílik az Ugocsa utca, ahová nem szabad balra, nagy ívben bekanyarodni. A kötelező haladási irányt csak egy nagyon nehezen észrevehető tábla jelzi, ez a szabály azonban olyannyira észszerűtlen, hogy a környéken lakók soha nem tartották be. A polgároknak erre a slendrián magatartására unhatott rá a leginkább önmagáról gondoskodó polgármesteri hivatal, s ahelyett hogy eltávolította volna az észszerűtlen közlekedést életben tartó táblát, inkább egy kamerát helyezett ki, hogy a szabálysértőket alkalmanként 50 ezer forinttal büntesse – így írtunk az esetről tavasszal.

A csütörtöki közmeghallgatáson Tulcsik Edit nehezményezte, hogy legalább 40 éven át mindig mindenki visszafordulhatott a Böszörményi úton, de nem volt jellemző, hogy az érintett területen a zebrán gyalogosokat ütöttek volna el itt. Ő, mint mondta, akárcsak tapasztalata szerint a többi autós, mindig elengedte az átkelőket. – A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hajlandó lenne módosítani a forgalmi renden, de önök nem, miért? – kérdezősködött tovább a hölgy, aki problémaként vetette föl, hogy a Kiss János altábornagy utcában és a kerület más részein is egyre nagyobb számban jelentek meg patkányok, s a házukban gondot okozott az ott lakóknak egy éjjel-nappal nyitva tartó dohánybolt, amelyet a vevők gyakorlatilag kocsmának használtak.

– A térfigyelő kamerák célja nem a pénzbeszedés, hanem a bűnmegelőzés, ezért egyre több ilyen berendezést helyezünk ki – szögezte le Váczi János alpolgármester, aki helytelenítette a KRESZ tudatos megsértését. Pokorni Zoltán ráerősített beosztottja mondandójára, hogy az önkormányzat összesen öt táblát helyeztetett ki az illetékesekkel, hogy figyelmeztessék a szabályokra az autósokat. Szerinte a rendőrök kérték a kamerákat és a BKK, legújabban pedig a Budapest Közút Zrt. is azt mondta neki: nem lehet megváltoztatni a forgalmi rendet. Ezzel szemben lapunk birtokába került egy másik lakónak írt levél, amelyben a közútfenntartó cég azt írta: készek intézkedni, ha ahhoz az út tulajdonosa, azaz a XII. kerületi önkormányzat hozzájárul. A kör bezárult, tehát marad a bírság.

A patkányok elszaporodására az önkormányzat szerint magyarázat lehet a sok építkezésen megforgatott föld, de a polgármester igyekezett mindenkit megnyugtatni: a helyi újság legközelebbi számában közzéteszik a fővárosi patkánymentesítő cég elérhetőségét. Kiderült, a kifogásolt dohánybolt tulajdonosa már felvett egy biztonsági őrt, aki rendre eltessékeli az üzlet környékén inni vágyókat. Egy másik lakó a fogaskerekű pályájára merőleges utcák használhatatlanságára hívta fel a figyelmet. Ennek kapcsán pedig Pokorni azt is elmondta: a BKK-nál elkészültek a meghosszabbítás és a felújítás tervei, s a sok tízmilliárd forintos beruházás engedélyeztetése zajlik. Lapunknak erről korábban Tarlós István főpolgármester azt mondta, a fejlesztés kivitelezésére 2019-ig nincs forrás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.