Szerkesztőket rúgtak ki az átírt Orbán-interjú miatt

Többeket azonnali hatállyal elbocsátottak. A felmondások oka a lap hitelének rontása és hanyagság.

MNO
2016. 12. 28. 5:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egész napon át tartó kihallgatások után kedd este a Pannon Lapok Társaságának (PLT) vezetése döntést hozott az Orbán-interjú meghamisításának ügyében. Több embert kirúgtak a lap hitelének rontása és hanyagság miatt – írja a Veszprémkukac.hu. 

Korábban megírtuk, a módosítást nem a székesfehérvári szerkesztőségben követték el, hanem Veszprémben, a PLT központi szerkesztőségében.

A portál információi szerint azonnali hatállyal felmondtak Németh F. Bernadettnek, a veszprémi Napló főszerkesztőjének, Zajácz D. Zoltánnak, a Fejér Megyei Hírlap digitális főszerkesztőjének, valamint Hajnal Csillának, a lap felelős szerkesztőjének és Klecska Ernő lapszerkesztőnek. A Veszprémkukac.hu tudni véli, hogy Földesi Gábornak, a veszprémi Napló digitális menedzserének szintén felmondtak.

Az Indexnek az egyik érintett elmondta: a fentiek közül három munkatárs azonnali kirúgását meg tudja erősíteni. Munkaügyi perre is mennek – tette hozzá. A portál úgy tudja, hogy egy szabadságon lévő munkatárs gépén és felhasználónevével visszaélve nyúltak bele az interjúba abban a fázisban, amikor a szerkesztő már nem nézi át újra a szöveget, ami pár percen belül megy a nyomdába. Az Index szerint a veszprémi lap munkatársainak gépeit elvitték a szerkesztőségből, hogy átvizsgálják azokat.

Később Kázmér Judit ügyvezető igazgató az MTI-vel közölte: lezárult a PLT cikkhamisítási ügyben indított belső vizsgálata. Mint írta, a társaság ügyvezetése az elmúlt két napban részletes belső vizsgálatot folytatott le. „A szerkesztőségi rendszer automatikusan elmentett, bizonyító erejű adataiból, az adott időpontban a belső hálózattal kapcsolatban állt gépek informatikai vizsgálatából, valamint a lehetséges érintett munkatársak meghallgatása alapján megállapítható volt, hogy a cikkhamisítás hátterében belső munkatársak állhattak” – írták, hozzátéve: az ügy teljes kivizsgálása érdekében a cég menedzsmentje ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tett.

Közölték: az érintett főszerkesztőket a vezetői felelősség miatt, a felelős szerkesztőt és a lapszerkesztőt pedig munkakörben elkövetett gondatlan munkavégzés miatt tisztségükből felmentették, munkaviszonyukat azonnali hatállyal megszüntették. Elbocsátották azt a munkatársat is, aki a cikk módosításával közvetlenül kapcsolatba hozható. A Pannon Lapok Társasága ismételten elnézést kért az érintettektől.

„Az ügyvezetés a cikkhamisítást megengedhetetlen sajtóetikai vétségnek tartja, amelynek kiindulópontja egyértelműen egyéni akciónak tekinthető. A felelősség gyors megállapítása a cég kiváló belső informatikai rendszerének volt köszönhető. A PLT mindent megtesz azért, hogy a jövőben hasonló eset többé ne történhessen meg a lapcsoportnál” – áll a közleményben.

Emlékezetes, a milliárdos felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mediaworks megyei lapjainak egyikébe, a Fejér Megyei Hírlapban megjelent Orbán-interjúba olyan mondatok kerültek, amelyeket a miniszterelnök valójában nem is mondott. Portálunk is beszámolt róla, hogy a meghamisított interjúban az volt olvasható például az ápolónők fizetése kapcsán, hogy „a kórházi hullák száma is emelkedik”, de manipuláció volt az is, hogy a miniszterelnök azt kívánta volna, „minél többen találjanak vissza a karácsony pogány értelméhez”.

Amint azt lapunk elsőként megírta, az ügyben feljelentést tett a bejelentéseiről, vizsgálatkezdeményezéseiről ismert Fidesz-tag, Tényi István, információs adat megsértésének gyanújával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.