A BME nem adja át a gyeplőt

Úgy néz ki, nem kerül az ELTE-hez a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara (GTK).

MNO
2017. 01. 10. 20:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyetem közleményében azt írta, a szenátus keddi ülésén elfogadta azt az előterjesztését és a testület konkrét intézkedési javaslatait, amelyek célja, hogy a BME GTK által felvetett problémákat az egyetemen belüli oldják meg.

Mint ismeretes, tavaly októberben az Index írt arról, hogy a BME GTK az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez (ELTE) kerülhet. Ezt követően a Műegyetem szenátusa egyhangúlag foglalt állást arról, hogy az intézménynek szüksége van humán és gazdasági ismereteket tanító szervezeti egységre.

A BME GTK problémái között szerepelt, hogy a legnagyobb létszámú karként – álláspontja szerint – az egyetem nettó befizetője volt, ebből a komoly összegből azonban keveset látott viszont. Emellett az egyetem vezetésében is alulreprezentáltnak érezték magukat, mivel szerintük előléptetésekre és kitüntetésekre is jóval kisebb arányban javasolják oktatóikat, mint a többieket. Miután a kar dékánja, Andor György úgy érezte, problémáikat nem hallgatják meg, megkereste az ELTE vezetését, majd később az Emberi Erőforrások Minisztériumát is.

Az egyetem vezetői azonban most leszögezték, hogy a BME nyolc egyenrangú, egyforma jogokkal és kötelességekkel bíró karból áll. Annak a reményüknek is hangot adtak közleményükben, hogy a szenátus döntésével lezárul a félreértések, félremagyarázások időszaka.

A kijelölt testület feladata az volt, hogy konkrét intézkedési javaslatokat fogalmazzon meg, a vitatott kérdések rendezéséhez tárgyaljon a GTK kari tanácsa által megválasztott öt képviselővel, a karok dékánjaival, a hallgatói képviseletekkel, a fenntartó képviselőjével és minden érintettel. A Faigl Ferenc dékán vezette egyeztetés eredményeként létrejött a problémák megoldását tartalmazó javaslat, amelyet a szenátus 22 igen, 2 nem, 2 tartózkodás mellett elfogadott – írták.

A gondokat négy csoportba sorolták: oktatási, gazdálkodáshoz kötődő, habilitációval és egyetemi tanári kinevezésekkel kapcsolatos, valamint szervezeti kérdések. Az egyeztetés eredményeként született szenátusi előterjesztés elfogadását követően több egyetemi jogszabály megalkotása vagy módosítása válik szükségessé. A GTK kari tanácsa szerdán dönt a megállapodásról – olvasható a közleményben.

Az oktatásért felelős államtitkárság egyébként még december 5-én közölte: fenntartóként kezdeményezi, hogy a BME GTK 2017. augusztus 1-jétől tartozzon az ELTE-hez. Az államtitkárság álláspontja szerint a fennálló helyzet nem teszi lehetővé, hogy a GTK a hallgatói érdekek sérelme nélkül működjön tovább.

Az ELTE december 13-án közölte: szenátusa támogatja a fenntartó kezdeményezését a kar integrálásáról. Azt írták: november 29-én kaptak hivatalos tájékoztatást arról, a GTK már nem lát arra reményt, hogy tevékenységét a BME keretein belül folytassa, és ezért kezdeményezte a fenntartónál az áthelyezését az ELTE-re.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.