Napokon belül eldőlhet a BME gazdasági karának sorsa

Az érintettek a héten még kétszer tárgyalnak arról, a kar milyen feltételek mellett maradna a BME része.

MNO
2017. 01. 04. 14:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utolsó pillanatban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vezetése is jelezte, hogy a továbbiakban is igényt tartana Gazdaság- és Társadalomtudományi Karára (GTK) – értesült a Pesti Srácok.

Információik szerint napokon belül eldőlhet a kar sorsa, ugyanis az érintettek a héten még kétszer ülnek le tárgyalni a maradás feltételeiről. Utóbbiak közt az szerepel, hogy a kar olyan elbánást szeretne az egyetem részéről, amely egyenértékű a képzési portfóliójával és gazdasági helyzetével. A GTK szervezeti, gazdálkodási, tudományos minősítési rendszerének autonómiáját szeretné megkapni cserébe a maradásért, valamint azt, hogy a kar korábbi dékánja visszakapja pozícióját.

Az ügy előzménye, hogy az egykori dékán, Andor György másfél éve folyamatosan jelezte, hogy elégedetlen azzal, amit a BME szenátusa, illetve az egyetem vezetése a karnak nyújt támogatásként. Kifogásolták azt is, hogy a legnagyobb létszámú karként – álláspontjuk szerint – az egyetem nettó befizetői voltak, ebből a komoly összegből azonban keveset láttak viszont. Emellett az egyetem vezetésében is alulreprezentáltnak érezték magukat, mivel szerintük előléptetésekre és kitüntetésekre is jóval kisebb arányban javasolják oktatóikat, mint a többieket. Miután a GTK dékánja úgy érezte, problémáikat nem hallgatják meg, megkereste az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezetését, majd később az Emberi Erőforrások Minisztériumát is. Bár a tárca eleinte nem akart beavatkozni, végül közleményt adott ki, amelyben állást foglalt a GTK ELTE-be olvasztása mellett. Az ELTE szenátusa is támogatta, hogy a GTK hozzájuk kerüljön. Az átszervezéssel kapcsolatos tárgyalások során a BME rektora, Józsa János még novemberben eltávolította helyéről Andor Györgyöt, akiért a kar hallgatói még tüntetést is szerveztek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.