A DK beengedné a közintézményekbe a hajléktalanokat

A párt a polgármestereknek címezte kérését. Azt szeretnék, ha mínusz öt fok alatt ezentúl mindig így volna.

MNO
2017. 01. 06. 16:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oláh Lajos hangsúlyozta: szeretnék, ha automatizmussá válna az, hogy mínusz öt fok alatt az önkormányzatok megnyitják a közintézményeket.

Lapunk elsőként írta meg, hogy 2016 őszétől december végéig 80-an fagytak meg Magyarországon, közel kétszer annyian, mint 2015 azonos időszakában, amikor 45 fagyhalált regisztráltak. A Magyar Szociális Fórum legfrissebb jelentése szerint az áldozatok közül a legfiatalabb 35 éves volt, a legidősebb pedig 89. Az elhunytak túlnyomó többsége férfi. A szabad ég alatt összesen 20-an fagytak meg, lakásukban 27-en, kórházban pedig 33 végzetesen kihűlt ember lelte halálát.

Oláh Lajos szerint a menedékhelyek iránti igényt jól mutatja, hogy kétszer annyian vették igénybe az elmúlt évben az éjjeli menedékhelyeket és az átmeneti szállásokat, mint ahány szálláshely rendelkezésre áll. Az 5500 éjjeli menedékhelyre 12 ezren húzódtak be, az 5800 átmeneti szálláshelyet 9 ezren vették igénybe.

Felhívta a figyelmet a lakhatási szegénységre, azokra az emberekre is, akiknek nincs pénzük fűteni a lakásukat. Ez is mutatja, hogy szükséges a közintézmények megnyitása – mondta Oláh Lajos.

Pénteken számoltunk be arról, hogy a kormány tervei szerint tartós megoldást jelentene a hajléktalanoknak vagy az utcára kerülés szélén állóknak az a jogszabály, amely 2017-től lehetővé tenné, hogy a segítőszervezetek lakást béreljenek a korábban átmeneti szállókra fordított állami támogatásból. A Magyar Nemzet úgy informálódott, az új rendszerben ugyanannyi állami támogatást adna az állam, de a mostani évi 500-700 ezer forintos fejenkénti hozzájárulásból két ember tartós lakhatását kellene megoldani. A koncepció alapján azért lenne elég a kevesebb pénz, mert a segítőszervezetek megspórolhatnák a szociális munkások bérét, valamint a hajléktalanokra költött összegeket is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.