A kétfarkúakban is bízik az olimpiaellenes mozgalom

A Momentum Mozgalom arról tájékoztatta lapunkat, hogy a szervezetnél már több mint hetvenezer aláírás van.

Lándori Tamás
2017. 01. 30. 5:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendelkezésre álló idő harmadához érkezett a Momentum Mozgalom által indított, Nolimpia elnevezésű kampány aláírásgyűjtő szakasza. Az akció célja, hogy a fővárosi választópolgárok népszavazáson dönthessék el, akarnak-e olimpiát Budapesten. A nem budapesti választók egyébként azért nem vehetnek részt, mert az olimpiai pályázat visszavonásáról a fővárosi önkormányzat jogosult dönteni, így az a Kúria állásfoglalása szerint csak helyi népszavazási ügy lehet.

A népszavazási kérdést decemberben hitelesítette a Fővárosi Választási Bizottság, a mozgalom pedig január 19-én kezdte meg az aláírások gyűjtését, melyekből legalább 138 ezer érvényesre lesz szükség a referendum kiírásához.

A törvény szerint a kampányban részt vevők február 17-ig szerezhetik be a szignókat, ugyanis mindössze 30 nap áll rendelkezésükre. Ezen időszak tizenegyedik napján – vasárnap – Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke arról tájékoztatta lapunkat, hogy a szervezetnél már több mint hetvenezer aláírás van.

A gyűjtésben ugyanakkor részt vesznek más csoportok is; a csatlakozott szervezetek közül legnagyobb hatásfokkal a Lehet Más a Politika halmozza az aláírásokat – ezt már Papp Gergőtől, a Momentum sajtóreferensétől tudtuk meg.

Az LMP eddig több mint 10 ezer aláírást gyűjtött – mondta lapunk megkeresésére az ellenzéki párt elnökségi tagja. Ferenczi István hozzáfűzte ugyanakkor, pontos adataik a hét elejére lesznek. Az LMP továbbra is részt vesz az aláírásgyűjtésben; új helyszíneken jelennek meg, de eddigi, bevált közterületeken, például szombatonként piacok közelében is gyűjtik az olimpiaellenes aláírásokat.

Gyűjti az aláírásokat az Együtt és a Párbeszéd is, ám hogy eddig mennyit hoztak össze, azt nem sikerült megtudnunk. Előbbi részéről jelezték, nem kívánnak „beszállni a számháborúba”, utóbbinál pedig vasárnapi lapzártánkig nem jutott el a sajtósokhoz az összesítés eredménye.

A Magyar Szocialista Párt egyelőre nem vesz részt a gyűjtésben, Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő viszont szombatra sajtótájékoztatót hirdetett a Momentum standja mellé a Nyugati téri aluljáróba. A mozgalom kissé csalódottan fogadta az MSZP politikusát, Fekete-Győr András a Szanyi által szervezett eseményt arra használta ki, hogy a média képviselőinek elmondja, nem sajtótájékoztatót tartó, hanem cselekvő politikusokra van szükség. Egy köteg gyűjtőívet a kezébe nyomva meg is kérték Szanyi Tibort, hogy aláírásokat szerezzen, ha tényleg segíteni akar. Fekete-Győr később hozzátette, az üzenet nem elsősorban Szanyinak, hanem minden politikusnak szól. A Momentum elnöke nem tagadta, az érdeklődés valamelyest csökken a kezdeti dömpinghez képest – az első napokban több standjuknál is hosszabb sorállás alakult ki –, ám mivel sokan, több mint ezren jelentkeztek aktivistának a Nolimpia.com honlapon, egy hét múlva már új módszerrel is gyűjteni fogják az aláírásokat: a kopogtató aktivisták otthonaikban próbálják majd felkutatni a kezdeményezéssel egyetértő budapestieket. A standok száma eközben nem fog csökkenni, a Momentum azt tervezi, hogy a következő napokban új helyeken, mindenekelőtt a külső kerületek közlekedési csomópontjainál is megjelennek.

A szervezők reményei szerint sokakat mozgósít majd a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) plakátkampánya, amelyre követőiktől több mint tízmillió forintot gyűjtött össze a viccpárt, amely közösségi oldalán bejelentette, múlt szerdán már tartottak egy olimpiát Budapesten, csak a szmogtól nem látszott. Az MKKP szintén gyűjti az aláírásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.