A Soros-narratíva: pikáns Orbánék viselkedése

Orbán rejtetten antiszemita paneleket használ a Spiegel Online szerzője szerint.

MTI
2017. 01. 30. 13:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A milliárdos és az uszítók című írásban a szerző, Keno Verseck kiemelte, hogy új „közellensége” van a keleti-európai jobboldali kormányoknak, Soros György milliárdos, aki „súlyos antiszemita” támadásnak van kitéve, mert támogat polgárjogi szervezeteket. Magyarországgal kapcsolatban hozzátette, hogy a civil szervezetek elleni fellépésnek hagyománya van, és „különösen pikáns”, hogy amikor Orbán Viktor kormányfő és pártja, a Fidesz még ellenzékben volt, a civil szervezetek támogatóinak mutatta magát.

Az olyan kormányfők, mint Aleksandar Vucic (szerb), Orbán vagy Nikola Gruevszki (macedón) a civil szervezetek és Soros elleni kampányokhoz felhasználják az „idevágó narratívát”, amely szerint „külföldi, különösen zsidó szervezésben világszintű összeesküvést szőttek a haza, a nép és a nemzeti érdekek ellen”. Soros György „magyar zsidóként, holokauszt-túlélőként, kivándorlóként és mesésen gazdag tőzsdei spekulánsként” kiválóan alkalmas arra, hogy szereplője legyen ennek a narratívának – fejtette ki a Spiegel Online szerzője.

Orbán például „minden feszengés nélkül alkalmaz tipikus szélsőjobboldali, rejtetten antiszemita” paneleket, amikor Sorosról és a civil szervezetekről beszél – véli a szerző. A „diskurzus sikerét” jelzi, hogy egy felmérés szerint a magyarok 61 százaléka rossz véleménnyel van Sorosról – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.